Aktualitet

Artkitektura shqiptare pjesë e konkurseve ndërkombëtare

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 20:08 - 17/02/20 |
mapo.al

Me datë 11.02.2020 në Hilton Garden Inn u zhvillua në Tiranë, edicioni i tretë i forumit ndërkombëtar SHARE-ARCHITECTS (forum mbi arkitekturën dhe inxhinierinë). Share Tirana 2020 përbehej nga një panel folësish nga 9 vende të ndryshme me një program interaktiv konferencash, debate, ekspozita, etj. Ajo që binte në sy ishte se për herë të parë paraqitej në Shqiperi edhe edicioni i “Share Future Projects Awards”.


Gjatë 8 orëve aktiviteti priti një numër të madh profesionistësh në fushën e arkitekturës. Në këtë aktivitet u mbajtën fjalime përshëndetëse, leksione si dhe u ndanë njohuri të shumta të fushës nga arkitektë kombëtarë dhe ndërkombëtarë të rrjetit SHARE.Njëkohësisht u zhvillua edhe konkursi “Share Future Project Award”  në të cilin pasi u prezantuan projekte të parapërzgjedhura nga studio arkitekture vendase dhe të huaja u vlerësuan studio fituese në 2 kategori:


-Rezidenciale, zyrat dhe hapësirat e punes.

-Hotel – SPA – Restorante

Juria për kategorinë hoteli, përbëhej nga arkitektët e mirënjohur Frédéric Druot, Davide Macullo, Victor Grosu. Fitues në kategorinë e hotelerisë u shpall “Atria Studio” me projektin “Amber Hotel”.

“Atria Studio” është një kompani e themeluar në vitin 2017 nga Ark.Enola Martopullo (Muhametaj). Në stafin e kësaj studio bëjnë pjesë një grup arkitektësh dhe inxhinierësh, të cilët i karakterizon talenti, motivimi dhe përkushtimi për arritjen e objektivave të larta.

Fushat e veprimtarisë së studios janë: projektimi arkitektonik, planifikimi urban, projektimi i interierit dhe peizazhit, projektimi i strukturave, i sistemeve mekanike, elektrike, si edhe zhvillimi i studimeve të ndryshme mjedisore.

Edhe pse themelimi i studios daton 3 vite më parë, eksperienca profesionale individuale e arkitektëve dhe inxhinierëve kryesorë eshtë mbi 10 vite.”Atria Studio”ka realizuar me sukses projekte të shumta në këto 3 vite, që nga interiere banimi e biznesi, deri në kampus universitar e komplekse banimi e shërbimesh me kapacitet të gjërë.

Vlen për t’u përmendur se studiot e përzgjedhura të cilat konkuruan dhe prezantuan projektet përkatese ishin studio dinjitoze me projekte shumë të mira.

“Amber Hotel” ishte nje sfidë më vete, pasi projekti u bazua në përshtatjen e një godine ekzistuese të amortizuar. Ajo ishte ngritur në vitin 2004, për t’u lënë më pas në harresë deri në ndërhyrjen nga Atria Studio në vitin 2019.

Mbi këtë strukture ekzistuese u bë një punë serioze dhe u arrit të shndërrohej në një hotel me mbi 40 dhoma, i kuruar në detaje si në zgjidhje teknike ashtu edhe në atë estetike.

Projekti i “Atria Studio” u vlerësua më çmimin e parë në eventin Share Tirana 2020, në kategorinë e hotelerisë të konkursit “Share Future Project Award” për kompleksitetin dhe vështirësinë e zgjidhjes së projektit si nga ana arkitektonike ashtu edhe nga ajo strukturore, për zgjidhjen dhe shpërndarjen e funksioneve në plan, për përmbushjen e kërkesave të porositësit pavarësisht kufizimeve të gjendjes ekzistuese të struktures.

Konkurimi vijon në nivel ndërkombëtar, në Bukuresht në nëntor të këtij viti. Pjesë e garës janë fituesit e çdo vendi ku zhvillohet aktiviteti.


Etiketa: , ,

CLOSE
CLOSE
Pas