Bitcoin merr goditjen e parë, vlera e tij bie me 50%

Vlera e Bitcoin vazhdoi të bjerë gjatë fundjavës pasi ra nën 34,000 dollarë, sipas shkëmbimit të kriptomonedhave Coinbase. Kriptomonedha më e madhe në botë për nga vlera e tregut, ka rënë me 50%, që nga kulmi i saj në nëntor të vitit të kaluar.

Rënia e vlerës së aseteve dixhitale vjen pasi tregjet e aksioneve në mbarë botën gjithashtu ranë ditët e fundit. Të hënën, disa tregje aziatike u ulën përsëri me indeksin standard të Japonisë Nikkei me rreth 2.5%.Bitcoin përbën rreth një të tretën e tregut të kriptomonedhave me një vlerë totale prej rreth 640 miliardë dollarë. Ethereum, kriptomonedha e dytë më e madhe në botë, gjithashtu ka rënë në vlerë, me më shumë se 10% në javën e fundit.

Megjithëse pjesa më e madhe e vitit 2022 ka qenë relativisht e qetë për tregun e kriptomonedhave, tregtimi i paqëndrueshëm i aktiveve dixhitale nuk ka qenë aq i pazakontë në vitet e mëparshme.

Tregtimi u dominua për vite nga investitorë individualë, por kohët e fundit tregu ka parë një fluks investitorësh profesionistë, si fondet mbrojtëse dhe menaxherët e parave.

Me investitorët më tradicionalë që tregtojnë asete dixhitale, kriptovalutat kanë ndjekur gjithnjë e më shumë lëvizjet e tregjeve globale të aksioneve.

Shumë nga investitorët institucionalë që blejnë kriptovaluta i trajtojnë ato si aktive me rrezik, të ngjashme me aksionet e teknologjisë.

Në kohën e pasigurisë së tregut, investitorët tradicionalë shpesh do të shesin ato që i shohin si aktive më të rrezikshme dhe do t’i transferojnë paratë e tyre në investime më të sigurta.

Javën e kaluar, bankat qendrore anembanë botës, përfshirë SHBA-në, Britaninë e Madhe dhe Australinë, ngritën normat e interesit ndërsa përpiqeshin të trajtonin rritjen e çmimeve.

Rezerva Federale e SHBA rriti normën e saj bazë të huadhënies me gjysmë pikë përqindjeje, duke shënuar rritjen e saj më të madhe të normës në më shumë se 20 vjet.

Kjo ka shkaktuar më shumë shqetësime te disa investitorë se inflacioni dhe kostoja më e lartë e huamarrjes mund të kenë një ndikim të madh në rritjen ekonomike globale.

Investitorët janë gjithashtu të shqetësuar për ndikimin e luftës në Ukrainë në ekonominë botërore.

Ndërkohë, në vitin e fundit Bitcoin është bërë kurs ligjor në dy vende, El Salvador dhe Republikën e Afrikës Qendrore.

Meqenëse El Salvador tha se do t’i lejonte konsumatorët të përdorin kriptomonedhën në të gjitha transaksionet, së bashku me dollarin amerikan, Fondi Monetar Ndërkombëtar i ka kërkuar të anulojë vendimin e tij.


Fatal error: Uncaught ___C_0: (E_ERROR) Trying to access array offset on value of type bool in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config:252 Stack trace: #0 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(13): ___C_5->_errorHandler(2, 'Trying to acces...', '/home/gazetamap...', 13) #1 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_demo_style() #2 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(74): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_image_size() #3 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(63): JNews\Module\Block\Block_9_View->build_column(Array, 'jeg_col_2o3') #4 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(47): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_column(Array, 'jeg_col_2o3') #5 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/BlockViewAbstract.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_output(Array, 'jeg_col_2o3') #6 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/ModuleViewAbstract.php(165): JNews\Module\Block\BlockViewAbstract->render_module(Array, 'jeg_col_2o3') #7 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(1265): JNews\Module\ModuleViewAbstract->build_module(Array) #8 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(205): JNews\Single\SinglePost->related_post(false) #9 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(307): JNews\Single\SinglePost->related_post_hook('') #10 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #11 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/plugin.php(474): WP_Hook->do_action(Array) #12 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/fragment/post/single-post-1.php(66): do_action('jnews_single_po...') #13 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(772): require('/home/gazetamap...') #14 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(716): load_template('/home/gazetamap...', false, Array) #15 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/general-template.php(204): locate_template(Array, true, false, Array) #16 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/single.php(16): get_template_part('fragment/post/s...') #17 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/gazetamap...') #18 /home/gazetamapo/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/gazetamap...') #19 /home/gazetamapo/public_html/index.php(17): require('/home/gazetamap...') #20 {main} thrown in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config on line 252