Ekonomi

Buxheti, 8 miliardë lekë më pak, shkak kursi i euros…

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 15:16 - 04/12/18 |
mapo.al

Të ardhurat në buxhet u rritën me 13.7 miliardë lekë për 10 mujorin krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, por në raport me planin që qeveria kishte parashikuar të mblidhte ato janë 8 miliardë lekë më të ulëta.


Të dhënat zyrtare nga ministria e financave tregojnë se ecuria e të ardhurave buxhetore këtë vit shfaq dy tendenca të ndryshme; të ardhurat nga taksat e konsumit kanë rritje të dobët, ndërsa ato që mblidhen nga puna dhe fitimet e biznesit janë në trend të fortë pozitiv.

Sipas të dhënave, për periudhën janar tetor, të hyrat nga tatimi i të ardhurave personale u rritën me 14.5 për qind krahasuar me vjet, ndërsa ato nga tatim fitimi I bizneseve u zgjeruan me 6.6 për qind. Sipas ministrisë së financave, rritje e të ardhurave nga taksat e punës është rezultat I shtimit të punësimit, pasi më shumë njerëz kanë një punë dhe kontribuojnë duke paguar taksa në shtet, ndërsa ecuria e tatim fitimit tregon se fitimi I sipërmarrjeve ka shënuar rritje gjatë këtij viti?Por teksa taksat mbi të ardhurat kanë ecuri pozitive, ato mbi konsumin kanë një rritje më të ngadaltë. Të ardhurat nga TVSH, burimi kryesor i buxhetit të shtetit u rritën me vetëm 3.5 për qind krahasuar me vjet, ndërsa ato nga akcizat madje ranë me 0.8 për qind. Sipas ministrisë së financave, ecuria e dobët e taksave të konsumit është e lidhur me kursin e këmbimit, ku vetëm si pasojë e rënies së euros ndaj lekut buxheti ka humbur mbi 7 miliardë lekë të ardhura.


Në krahun e shpenzimeve qeveria ka vijuar politikën e shtrënguar të konsolidimit fiskal. Shpenzimet e përgjithshme të buxhetit u rritën me vetëm 2.4 për qind në terma vjetor, duke bërë që për 10 mujorin e këtij viti arka e shtetit të rezultojë me suficit 1.4 miliardë lekë. Megjithatë një pjesë e këtij suficiti është rezultat i mosrealizimit të investimeve publike, të cilat edhe pse krahasuar me vjet janë rritur, në raport me planin e periudhës janë gati 10 miliardë lekë më pak.


Etiketa: , , ,

Pas