KMR

Çfarë ndodh kur nëna rreh fëmijën? Shpjegimi psikologjik…

Na ndiqni në Facebook
               Publikuar në : 20:54 - 30/09/19 |
mapo.al

Kur jemi në gjendje stresi, kërcënimi na “rri mbi kokë”, na shkakton dhimbje fizike – grupi i të ashtuquajturve hormone glukortikoide lirohet në gjak.


Ato janë “hormone stresi” të cilat janë përgjegjëse për reagimin ndaj sulmit “godit dhe ik”. Ky proces është goxha i ndërlikuar dhe ndikon në afat të gjatë në trup. Për këtë shkak te fëmijët në prani të prindërve (posaçërisht të nënës) këto hormone nuk lirohen në gjak.Kështu natyra mbron trupin e fëmijës, i cili është në zhvillim, nga ngarkimet plotësuese. Nëse prindi vetë bëhet burim stresi, atëherë fëmija nuk do ta perceptojë si rrezik.


Përkatësisht, nuk ka stres, atij kjo i duket “normale”, çdo gjë në rregull, sepse vjen nga prindi.

Si mendoni, çfarë personaliteti do të formojë fëmija juaj, i cili nga fëmijëria e hershme beson që dhuna dhe agresioni janë gjendje normale? Dhe çfarë do të ndodhë nëse fëmija bie në kontakt me rrezikun real nga personi i rritur?

Do t’ju përgjigjemi nga pikëpamja psikologjike, jo nga ajo fizike.

Ekzistojnë dy skenarë: fëmija do të bëhet ose agresor ose viktimë. Ju lutem që të gjeni forcën dhe të kuptoni që nuk është në rregull të rrahësh fëmijët!

Është e mundshme që edhe ju të keni qenë të rrahur në fëmijëri dhe me siguri edhe sot e kësaj dite i kujtoni ata dajakë si gjëra më të dhimbshme në fëmijëri.

Miq, kjo është shumë serioze dhe temë shumë e rëndësishme. Shpresoj sinqerisht që do ta kuptoni për çfarë po ju flasim.


Etiketa: , , ,

Pas