Dëmtohet roboti në Mars

15 vite pas uljes në mars, Roveri i NASA-s ka dalë jashtë përdorimit. Të dhënat e fundit nga roboti me 6 rrota janë marrë 8 muaj më parë, kur e dëmtoi një stuhi rëre në planetin e kuq.

Roveri i NASA-s në mars përfundon misionin 15 vjeçar.15 vjet pas uljes në planetin e kuq, Roveri i NASA-s thuhet se ka dalë jashtë përdorimit.

Lajmi është bërë publik përmes një deklarate ku thuhet se roboti me 6 rrota, “Opportunity”, ka transformuar të kuptuarin për planetin tonë.

Kontaktet e fundit me “opportunity”, u realizuan 8 muaj më parë.

Thomas Yurbuchen, administrator i asociuar i Dejtorisë së Misionit Shkencor në NASA, tha se përpjekja e fundit për të bërë lidhjen me roverin u bë të martën, por pa rezultat.

Roveri, ishte parashikuar të operonte për 3 muaj por e vijoi misionin e tij deri 8 muaj më parë.

“Një stuhi gjigante pluhuri shpërtheu në Mars vitin e kaluar dhe menjëherë u njoftuam për këtë, por stuhia u përkeqësua aq shpejt sa që nuk kishim ç’të bënim. Kjo gjë errësoi qiellin në anën e roverit dhe duke qenë një rover diellor ai nuk mund të merrte energji dhe ne e humbëm komunikimin me të më 10 qershor. Dhe prej asaj kohe nuk kemi pasur më asnjë komunikim me të,” eshtë shprehur John Callas, menaxheri i projektit të “Mars Exploration Rover” (MER).

Oportunity zbriti në mars në janar të vitit 2004, pak pas binjakut të tij të quajtur Spirit.

Dy robotët ishin pjesë e programit të Nasa-s, “Mars exploration Rover”.

Spirit doli jashtë përdorimit në vitin 2011, ndërsa Oportunity vijoi të qëndronte në sipërfaqen e marsit, duke dërguar të dhëna në tokë.

“Opportunity” arriti një rekord prej 45 kilometrash rreth Marsit.


Fatal error: Uncaught ___C_0: (E_ERROR) Trying to access array offset on value of type bool in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config:252 Stack trace: #0 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(13): ___C_5->_errorHandler(2, 'Trying to acces...', '/home/gazetamap...', 13) #1 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_demo_style() #2 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(74): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_image_size() #3 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(63): JNews\Module\Block\Block_9_View->build_column(Array, 'jeg_col_2o3') #4 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(47): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_column(Array, 'jeg_col_2o3') #5 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/BlockViewAbstract.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_output(Array, 'jeg_col_2o3') #6 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/ModuleViewAbstract.php(165): JNews\Module\Block\BlockViewAbstract->render_module(Array, 'jeg_col_2o3') #7 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(1265): JNews\Module\ModuleViewAbstract->build_module(Array) #8 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(205): JNews\Single\SinglePost->related_post(false) #9 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(307): JNews\Single\SinglePost->related_post_hook('') #10 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #11 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/plugin.php(474): WP_Hook->do_action(Array) #12 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/fragment/post/single-post-1.php(66): do_action('jnews_single_po...') #13 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(772): require('/home/gazetamap...') #14 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(716): load_template('/home/gazetamap...', false, Array) #15 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/general-template.php(204): locate_template(Array, true, false, Array) #16 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/single.php(16): get_template_part('fragment/post/s...') #17 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/gazetamap...') #18 /home/gazetamapo/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/gazetamap...') #19 /home/gazetamapo/public_html/index.php(17): require('/home/gazetamap...') #20 {main} thrown in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config on line 252