Edhe gjigantët e teknologjisë kineze preken nga kriza

Ngadalësimi i rritjes ekonomike të Kinës që fillimisht preku sektorin prodhues dhe më pas atë të ndërtimit, tani ka zbritur në sektorin e teknologjisë. Edhe kompanitë e mëdha si JD.com dhe Didi Chuxing, nuk janë kursyer nga kriza.

Shtresa e mesme e mirëarsimuar tani po ndeshet me reduktim të vendeve të punës dhe uljen e rrogave, duke treguar se rënia është më e madhe nga sa tregojnë të dhënat zyrtare dhe do të jetë e vështirë për qeverinë për ta përmbysur këtë prirje.Tani që tkurrja po ndihet edhe nga jakat e bardha, ata po shtrëngojnë rripin dhe po shpenzojnë më pak, gjë që do të pasohet me efekte zinxhir në pjesë të tjera të ekonomisë. Një gjë e tillë rrezikon dhe planet ekzekutivit për ta fokusuar rritjen ekonomike te konsumi dhe ulur varësinë nga sektori i eksporteve.

Edhe taktika e zakonshme e qeverisë duke shtuar kreditimin dhe rritjen e shpenzimeve në infrastrukturë, nuk do t’i vijë në ndihmë sektorit të shërbimeve, atij financiar apo të novacionit teknologjik. Ekspertët thonë se qeveria duhet të mendojë për një strategji afatgjatë. Veprimi i parë ishte miratimi i ligjit për investimet e huaja në mbyllje të sesionit vjetor parlamentar në Pekin. Duke iu përgjigjur gazetarëve të huaj, kryeministri Li Keqiang, tha se qeveria do ta mbajë premtim.

Ligji synon t’i nxisë investimet e huaja dhe të sigurojë kompaninë e huaja se nuk do të detyrohen të transferojnë teknologjinë në këmbim të qasjes në treg.


Fatal error: Uncaught ___C_0: (E_ERROR) Trying to access array offset on value of type bool in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config:252 Stack trace: #0 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(13): ___C_5->_errorHandler(2, 'Trying to acces...', '/home/gazetamap...', 13) #1 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_demo_style() #2 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(74): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_image_size() #3 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(63): JNews\Module\Block\Block_9_View->build_column(Array, 'jeg_col_2o3') #4 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(47): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_column(Array, 'jeg_col_2o3') #5 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/BlockViewAbstract.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_output(Array, 'jeg_col_2o3') #6 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/ModuleViewAbstract.php(165): JNews\Module\Block\BlockViewAbstract->render_module(Array, 'jeg_col_2o3') #7 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(1265): JNews\Module\ModuleViewAbstract->build_module(Array) #8 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(205): JNews\Single\SinglePost->related_post(false) #9 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(307): JNews\Single\SinglePost->related_post_hook('') #10 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #11 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/plugin.php(474): WP_Hook->do_action(Array) #12 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/fragment/post/single-post-1.php(66): do_action('jnews_single_po...') #13 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(772): require('/home/gazetamap...') #14 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(716): load_template('/home/gazetamap...', false, Array) #15 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/general-template.php(204): locate_template(Array, true, false, Array) #16 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/single.php(16): get_template_part('fragment/post/s...') #17 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/gazetamap...') #18 /home/gazetamapo/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/gazetamap...') #19 /home/gazetamapo/public_html/index.php(17): require('/home/gazetamap...') #20 {main} thrown in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config on line 252