Aktualitet

Eurodeputetët, letër KE-së: Nisni negociatat me Tiranën dhe Shkupin brenda vitit

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 11:26 - 08/12/20 |
mapo.al

Mbi 20 deputetë të Komisionit të Jashtëm të Parlamentit Europian kanë firmosur një deklaratë të përbashkët, përmes të cilës i bëjnë thirrje Këshillit Europian që të çelin sa më parë negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.Eurodeputetët kërkojnë nga palët e përfshira që të gjendet një zgjidhje që hapja e negociatave të nisë brenda këtij viti, ndërsa paralajmërojnë se “mbajtja pezull e këtij procesi rrezikon besueshmërinë e Bashkimit Europian në Ballkanin Perëndimor”.


Në deklaratë nënvizohet se Shqipëria meriton të avancojë në rrugën drejt BE-së, duke mbajtur në konsideratë përpjekjet e qarta për t’u reformuar, veçanërisht në Drejtësi.
Eurodeputetët megjithatë theksojnë se Shqipëria duhet të përmbushë kushtet e vendosura nga Këshilli.Sa i takon Maqedonisë së Veriut, ata i bëjnë thirrje Bullgarisë që të gjendet një kompromis mbi çështjet dy palëshe, dhe të shmanget shtyrja e procesit të pranimit në BE.


Deklarata e plotë
Ne, përfaqësuesit e grupimeve politike në Parlamentin Evropian, qëndrojmë pas premtimeve të bëra në Samitin e Selanikut BE-Ballkan Perëndimor në 2003 dhe vazhdojmë të mbështesim të ardhmen evropiane të Ballkanit Perëndimor, e shprehur gjithashtu në rezolutën e Parlamentit Evropian të Tetorit 2019 mbi hapjen e negociatave për anëtarësim me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Në prag të takimit të ardhshëm të ministrave të çështjeve evropiane, ne nxisim Këshillin të miratojë kornizat negociuese për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe të ndalojë më tej shtyrjen e bisedimeve të pranimit në BE. Ngecja aktuale po rrezikon besueshmërinë e Bashkimit në Ballkanin Perëndimor dhe zvogëlon fuqinë transformuese të BE-së dhe ndikimin e saj në rajon. Një BE gjeopolitike që dëshiron të ketë një ndikim pozitiv dhe të drejtpërdrejtë në fqinjësinë e saj duhet të mbajë premtimet e saj. Të dy vendet kanë bërë progres të rëndësishëm në reformat themelore. Të gjithë Shtetet Anëtare duhet të tregojnë vullnet të qartë politik dhe angazhim për të ardhmen evropiane të Ballkanit Perëndimor. Një e ardhme e përbashkët është në interesin e të gjithëve.

Në veçanti, ne i bëjmë thirrje Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut të gjejnë një kompromis mbi çështjet pezull dypalëshe në mënyrë që të mos vonojë më tej procesi i anëtarësimit. Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut duhet të marrin çdo ndihmë në dispozicion – përfshirë ndërmjetësimin dhe ekspertizën e jashtme nëse e dëshirojnë – për të zgjidhur çështjen. Në mënyrë që të pranojë përpjekjet e vendit në procesin e pranimit në BE, Bullgaria duhet të miratojë mbajtjen e konferencës ndërqeveritare (IGC) me Maqedoninë e Veriut sa më shpejt të jetë e mundur, por në çdo rast, gjithsesi në dhjetor. Maqedonia e Veriut, në rolin e saj si një vend anëtar i ardhshëm, duhet gjithashtu të bëjë çdo përpjekje të mundshme nga ana e saj për të zgjidhur çështjet e diskutueshme. Ne mirëpresim orientimin pro-BE të qytetarëve të Maqedonisë së Veriut, durimi dhe besimi i të cilëve në të ardhmen evropiane të vendit të tyre, të shprehur në referendumin 2018 për Marrëveshjen e Prespës, duhet të shpërblehet me angazhime të vazhdueshme nga ana e BE-së. Sidoqoftë, ne jemi të shqetësuar nga përdorimi në rritje i retorikës nacionaliste nga disa aktorë politikë në të dy vendet. Marrëveshja e Prespës me Greqinë dhe Traktati për Miqësinë, Fqinjësinë e Mirë dhe Bashkëpunimin me Bullgarinë ishin historike dhe zbatimi i tyre mbetet vendimtar. Të gjitha palët duhet të vazhdojnë një dialog konstruktiv të bazuar në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, përfshirë duke marrë parasysh hapat e mëtejshëm në formën e udhërrëfyesve.

Lexo edhe :  Dragi dhe Macron,“çifti” i ri i pushtetit në BE?

Në të njëjtën kohë, Shqipëria gjithashtu meriton të ecë përpara në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE, duke pasur parasysh përpjekjet gjithëpërfshirëse për reformat gjatë viteve të fundit, në veçanti në sektorin e drejtësisë, dhe vlerësimin pozitiv të Komisionit për to. Nevojitet përpjekje nga Shqipëria në disa fusha, në rrugën e tyre për të përmbushur të gjitha kushtet e paraqitura në Konkluzionet e Këshillit. Përpjekjet gjithashtu duhet të bëhen nga disa Shtete Anëtare, të cilat aktualisht po manifestojnë dyshime për t’i dhënë Shqipërisë dritën jeshile për të hapur Konferencën e Parë Ndërqeveritare, duke punuar me Shqipërinë në adresimin e shqetësimeve të tyre. Përpjekjet kryesore transformuese dhe reformuese do të duhet të ndodhin gjatë negociatave aktuale të zgjerimit.

Ne i nxisim të gjitha palët e përfshira për të gjetur një zgjidhje në takimin e ardhshëm të Këshillit për të siguruar që negociatat e pranimit do të fillojnë para fundit të vitit.

Vladimír Bilčík, PPE Raportuesi për Serbinë, Kryetari i Delegacionit të SAPC të BE-Malit të Zi

Reinhard Bütikofer, Të Gjelbrit/ Koordinatori i EFA AFET

Andor Deli, PPE Raportuesi hije për Malin e Zi

Tanja Fajon, S&D Raportuesi hije për Maqedoninë e Veriut

Michael Gahler, Koordinator për Grupin PPE në Komisionin e Punëve të Jashtme

Kinga Gál, Raportuesi hije i PPE për Raportin mbi Rekomandimin për Ballkanin Perëndimor, pas takimit të nivelit të lartë në 2020

Sandra Kalniete, Kryetar i Grupit Punues së PPE për Politikat e Jashtme

Ilhan Kyuchyuk, Raportuesi i përhershëm i PE për Maqedoninë e Veriut, zëvendësues i AFET për Evropën, koordinatori

David Lega, Raportuesi hije i PPE për Shqipërinë

Lukas Mandl, Raportuesi hije i PPE për Kosovën

David McAllister, Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme

Tonino Picula, Koordinatori i S&D për AFET / Kryesuesi i Grupit të Punës së AFET për Ballkanin Perëndimor

Kati Piri, Nënkryetari i Grupit S&D për Çështjet e Jashtme

Paulo Rangel, Raportues për Bosnjë dhe Hercegovinën

Christian Sagartz, Raportuesi hije i PPE për Maqedoninë e Veriut

Isabel Santos, Raportuesja e Shqipërisë, S&D

Andreas Schieder, Kryetari i Delegacionit të Maqedonisë së Veriut, S&D

Michal Simecka, Rinovo Evropën Zëvendës President, raportues hije për Shqipërinë

Tineke Strik, Të Gjelbrit / EFA hije për Maqedoninë e Veriut

Hilde Vautmans, Rinovo Evropën, koordinator i AFET

Viola von Cramon-Taubadel, Të Gjelbrit / EFA hije mbi Ballkanin Perëndimor

Thomas Waitz, Të Gjelbrit / EFA hije për Shqipërinë

Marion Walsmann, Nënkryetari i JPC të BE-Maqedonisë së Veriut, Anëtar i Dialogut Jean Monnet

Željana Zovko, Nënkryetar për Komisionin për Punë të Jashtme, Zv-koordinator për Grupin PPE në Komisionin për Punë të Jashtme

1


Etiketa: , , ,

Pas