Mapo Letrare

Intervista/ Unë zgjedh dashurinë

Na ndiqni në Facebook
               Publikuar në : 14:15 - 13/07/19 |
mapo.al

Unë zgjedh dashurinë


Intervistë e dhënë ekskluzivisht për Suplementin letrar të gazetës MAPOBisedë me shkrimtaren e njohur maqedone Olivera Shirgovska


E nderuar shkrimtarja Shirgovska

1. A mund të na thoni se si lindi tek ju dëshira për të shkruar letërsinë?

Përgjigje: Ndjeva dashurinë për fjalën e shkruar, në fëmijërinë time, kur shkrova me dorën time të majtë në alfabetin latin në Gjermani për 5 vjet. Pastaj fillova të përdor të drejtën time dhe shkruaj cirilik në klasën e parë. Unë kam qenë shumë e interesuar në këtë botë shumëngjyrëshe letrash të mëdha dhe të vogla për sferën e fjalëve.

2. Eshtë një mendim i shumë kritikëve që, shkrimtaret femra, e venë letërsinë e tyre në dispozicion të të drejtave të grave dhe të pasqyrimit vetive e cilësive të tyre, dhe veprat e këtyre autoreve janë si vokacion i aspiratave të femrës. A ka në subjektet dhe përsonazhet e librave tuaj një gjë të till?

Përgjigje: Për të shkruar një roman, para së gjithash kërkon kohë, dashuri të madhe dhe përkushtim. Në vepër, shkrimtari e lë shpirtin e tij, vendos pjesë të jetës së tij. Gjithmonë mendimi mund të prekë shpirtin e kujtëdo, kur shpirti shkruan. Në vendin tonë ndoshta mendimet janë të ndara, por unë nuk mendoj se duhet të ketë një ndryshim. Gratë janë pjesë përbërëse e gjithë jetës në të cilën janë shkruar faqet. Romani SRCE ka momente autobiografike, por gjithmonë përpiqem të zbuloj në veprat e mia si një njeri, me një thellësi të pafund ndjenjash, është dhe një udhëtar shpirtëror që jeton me personazhet.

3. Cila është letërsia juaj, dhe çfarë mendoni se e bën të dallueshme në arealin letrar të shkrimtarisë maqedone?

Përgjigje: Unë zgjedh dashurinë dhe gjithmonë dua të jem një udhëzues yll në jetë dhe në veprat e mia. Unë mendoj se dashuria është fillimi dhe fundi, çfarë duhet të na bashkojë të gjithëve, sepse ne jemi njerëz. Meqenëse bota ekziston, ka një dashuri që bashkon. Në veprat e mia, unë shkruaj me shpresën se përmbajtja do të prekë shumë shpirta që mund të gjenden në situata të ngjashme të jetës. Gjithmonë di të them se … Nëse nuk ka dashuri, çdo të kishte rëndësi tjetër në botën ku jetojmë. Gruaja duhet të vlerësohet sipas cilësive të saj. Sot ka gra të suksesshme në të gjitha sferat e shoqërisë. Pra, mendoj se është e gjitha kur gjithçka është.

Përgjigje: Romani është një vepër letrare, ku regjistrohet një jetë njerëzore, rrëfehet historia, jepen personazhet kryesore. Në poezi, këto janë ndjenja që ndriçojnë në një moment, dhe mbushin shpirtin e njeriut. Shkruaj gjithçka, por dashuria është si një burim i pashtershëm jetësh. Shpesh shkruaj dhe poezi patriotike, poezi për fëmijë. Pra në një farë mënyre gjithçka që përbën dhe e bën jetën.

4. A mund të na jepni një panoramë njohëse për autorët më të spikatur të letërsisë këtu, dhe veprat e tyre më të dëgjuara, pra njëfarë prezantimi për lexuesin e Shqipërisë?

Pergjigje: Klasikët gjithmonë e dinte se si arrihet tek lexuesin, ndaj dhe sot ka ndjekës të stilit të tyre. Unë mendoj se për të bërë një vepër të mirë duhet të jetë mbi të gjitha një njeri me vizion të pafund dhe përkushtim të jashtëzakonshëm për atë që ti bën. Kemi autorë, të cilët lënë një gjurmë,dhe dinë si ta arrijnë tek lexuesi. Do të përmendja Tashko Georgievski, Vasil Ilovski, Gane Todorovski, Blaze Koneski, Aco Sopov, Kosta Racin. Këta janë shkrimtarët e letërsisë maqedonase bashkëkohore. Sot ka njerëz që e vlerësojnë madhështinë e tyre, për të orientuar letërsinë e vet dhe për të qenë trashëgimtarët e tyre të denjë. Poezia dhe proza e tyre kanë lënë vulën e tyre të kohës. Snoës Silver, Piraeus, Vajza e Matematikanëve, Një orë e një minutë…Këto janë disa nga titujt e shkrimtarëve dhe poetëve tanë.

Faleminderit për nderin dhe vëmendjen tuaj. Unë kam qenë me të vërtetë e lumtur t’ju takoj të gjithëve …

Përshëndetje të përzemërt nga Olivera Schirgovska

Bashkëbisedoi Mark Simoni

Në foto, shkrimtarët Olivera Shirgovska, Mark Simoni dhe Eli Kanina. (Kërçovë, Maqedoni e Veriut, Korrik 2019)


Etiketa: ,

Pas