Kryesore

Këshilli: Të merren parasysh rekomandimet e ODIHR dhe Venecias për zgjedhjet


Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 14:43 - 01/03/21 |
mapo.al

Këshilli i Stabilizim Asociimit në Bruksel, ka vlerësuar Reformën në Drejtësi. Në një deklaratë pas takimit midis Shqipërisë dhe BE, Këshilli i SA thekson se organet e reja të drejtësisë kanë filluar të veprojnë.


Gjithashtu, Këshilli i SA ka vënë në dukje progresin e bërë në përgatitjet praktike për zgjedhjet e ardhshme, ndërkohë kërkon dialog konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike.


“Në këtë drejtim, Këshilli i SA ra dakord mbi nevojën për ndjekje të mëtejshme në të gjitha aspektet e mbuluara nga rekomandimet e OSBE / ODIHR, si dhe rekomandimet e Komisionit të Venecias në lidhje me zgjedhjet e ardhshme. Dialogu konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike dhe bashkëpunimi në parlamentin e Shqipërisë do të jenë thelbësore për përparimin e mëtejshëm në reformat dhe për qëndrueshmërinë e përgjithshme të angazhimit në procesin e integrimit në BE”, thuhet në deklaratë.Deklarata e plotë:
Këshilli i Stabilizim Asociimit (Këshilli i SA) midis Shqipërisë dhe Bashkimit Europian mbajti takimin e tij të njëmbëdhjetë në 1 Mars 2021 në Bruksel.Këshilli i SA pranoi sfidat e jashtëzakonshme që Shqipërisë i është dashur të përballojë për shkak të tërmetit shkatërrues në 2019, të amplifikuar nga sfidat unike që burojnë nga pandemia e COVID-19. Në këtë kontekst, Këshilli i SA kujtoi mbështetjen e paprecedentë që BE i ka ofruar Shqipërisë dhe rajonit më të gjerë, me 1.15 miliardë euro mbështetje të donatorëve të mobilizuar nga BE për rimëkëmbjen e tërmetit dhe me mbështetjen e BE për zbutjen e pasojave të pandemisë. Kjo e fundit përfshin mbështetje shëndetësore dhe ekonomike në total prej 3.3 miliardë € për rajonin deri më tani, përfshirë për Shqipërinë 4 milion € për pajisje urgjente mjekësore, mbi 46 milion € për mbështetje socio-ekonomike dhe një kredi 180 milion € ndihmë makro-financiare. Përveç kësaj, Plani Ekonomik dhe i Investimeve i nisur për rajonin përcakton një paketë të konsiderueshme investimesh deri në 9 miliardë € dhe garanci që synojnë të mobilizojnë deri në 20 miliardë € për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike.

Këshilli i SA mirëpriti vendimin historik nga Këshilli i Bashkimit Evropian në Mars 2020 për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë. Këshilli i SA shënoi pozitivisht Raportin e Komisionit Evropian për Shqipërinë 2020, i cili vlerësoi se Shqipëria rriti përpjekjet e saj dhe dha rezultate të mëtejshme të prekshme dhe të qëndrueshme në fushat kryesore të identifikuara në Konkluzionet e Këshillit.

Këshilli i SA priti të zhvillonte konferencën e parë ndërqeveritare (IGC) sa më shpejt të jetë e mundur pas miratimit të Kornizës Negociuese, dhe në përputhje me kushtet për mbajtjen e KPGJ-së së parë siç përcaktohet në konkluzionet e Këshillit të 25 Marsit 2020.

Këshilli i SA vuri në dukje dhe rishikoi përparimin në fushat e reformave duke përfshirë sundimin e ligjit dhe gjyqësorin, respektimin e të drejtave themelore, administratën publike, politikën ekonomike, arsimin dhe punësimin, lidhjen dhe axhendën e gjelbër. Këshilli i SA vlerësoi vendosmërinë e Shqipërisë në ndjekjen e axhendës së saj të reformave në BE. Theks i veçantë iu dha procesit të rivlerësimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve (“procesi i vetingut”) si dhe Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë, të dyja këto kanë rifilluar funksionimin. Këshilli i SA mori shënim pozitiv se organet e reja të specializuara të Shqipërisë për të luftuar anti-korrupsionin dhe krimin e organizuar kanë filluar të veprojnë. U diskutua gjithashtu përparimi në zbatimin e planit të veprimit të Task Forcës së Veprimit Financiar (FATF) për luftën kundër pastrimit të parave. Këshilli i SA theksoi rëndësinë e vazhdimit të përpjekjeve të reformës, veçanërisht në lidhje me emërimet e gjyqtarëve dhe hetuesve, si dhe procesin e vazhdueshëm të çështjeve në pritje dhe forcimin e mëtejshëm të historikut të zbatimit të ligjit.

Këshilli i SA vuri në dukje progresin e bërë në përgatitjet praktike për zgjedhjet e ardhshme. Në këtë drejtim, Këshilli i SA ra dakord mbi nevojën për ndjekje të mëtejshme në të gjitha aspektet e mbuluara nga rekomandimet e OSBE / ODIHR, si dhe rekomandimet e Komisionit të Venecias në lidhje me zgjedhjet e ardhshme. Dialogu konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike dhe bashkëpunimi në parlamentin e Shqipërisë do të jenë thelbësore për përparimin e mëtejshëm në reformat dhe për qëndrueshmërinë e përgjithshme të angazhimit në procesin e integrimit në BE.

Këshilli i SA vuri në dukje se periudha kalimtare e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit përfundoi në 31 Mars 2019 dhe se që nga 1 Prilli 2019, Shqipëria lidhet plotësisht me BE.

Këshilli i SA gjithashtu nënvizoi përafrimin e vazhdueshëm 100% të Shqipërisë me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së, duke pranuar se kjo dërgon një sinjal të fortë të orientimit strategjik të Shqipërisë dhe angazhimit për qëllimin e saj të anëtarësimit në BE dhe shërben si një shembull pozitiv për të gjithë rajonin.

Takimi u drejtua nga Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë / Nënkryetari i Komisionit, z.Josep Borrell. Delegacioni shqiptar drejtohej nga Kryeministri i Shqipërisë, z.Edi Rama. Komisioneri për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, z.Olivér Várhelyi, përfaqësoi Komisionin Europian.

1


Etiketa: , ,

CLOSE
CLOSE
Pas