Kryesore

MAPO WEEKEND/ Drejtësia e re, Armand Bajrami: Ka dyshime për ekzistencën e një “liste” me të “preferuar ose jo”
Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 10:27 - 09/02/19 |
mapo.al

Gazetari i njohur, Armand Bajrami thotë se ‘vendim pas vendimi të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit kam perceptuar disa standarde të mbajtura në përjashtimin apo mbajtjen e emrave të caktuar në sistem’. Sipas tij, ‘shpresa mbetet krijimi i një praktike unifikuese, të paktën nga Kolegji i Posaçëm i Apelimit’.


Karl Sigmund, një profesor i njohur, thotë se nuk mund të luftosh korrupsionin dhe krimin pa reformuar drejtësinë. Kjo duket se është arsyeja kryesore pse të huajt janë investuar kaq shumë për një drejtësi të re në Shqipëri. A duhet të kemi shpresa të mëdha? A është nevoja më e madhe e Shqipërisë reforma në drejtësi?


Pajtohem plotësisht me faktin që korrupsioni dhe krimi nuk mund të luftohen pa reformuar drejtësinë. Vetëm një mirefunksionim i sistemit të drejtësisë në të gjitha hallkat e tij, i pandikuar nga paligjshmmëria, do të mund të garantonte ndëshkueshmëri të shkelësve të ligjit. Për rrjedhojë peshorja e drejtësisë nuk do të anonte në boshllëk. ‘Shpata’ e saj do të ngjallte frikë ndër keqbërës. Suporti i dhënë nga ndërkombëtarët përmes misioneve që asistojnë drejtësinë në Shqipëri, grantet financiare prej miliona euro ndër vite, si edhe angazhimi konkret i aktorëve të rëndësishëm ndërkombëtar në vend dhe qeverive të tyre respektive, përligj këtë fakt.


Nga ana tjetër, ndaj bindjen se shpresat e mëdha krijohen vetëm nga ndërmarrjet serioze, nga vullneti i përbashkët politik për të krijimin e një sistemi të pavarur dhe të pandikuar nga krimi apo politika. Shqipëria ka nevojë për reforma thelbësore institucionale, por nuk ka dyshim që ajo në drejtësi është ndër më madhoret. Kjo për vetë degradimin që ka pësuar sistemi gjatë tranzicionit, shfaqur kjo me nivelet e larta të korrupsionit, me pandëshkueshmërinë e kthyer në një kuazi-sistem, ç’ka ka cënuar në thelb besimin e publikut në sistemin e drejtësisë.


Por për shkak të rëndësisë thelbësore që ka sistemi i drejtësisë në vendosjen e sundimit të ligjit dhe shtetit të së drejtës, reformimi i saj dhe futja është nevojë primare. 


Së fundmi ka pasur dyshime dhe akuza mbi drejtësinë e re që po lind. A mendoni se po njolloset ajo akoma pa e nisur mirë punën apo është një alarm i parakohshëm? Cili është mendimi juaj?

Reforma në Drejtësi u anatemua që në mbrumjen e saj. Përpjekjet e maxhorancës për ta shitur si një nga ndërmarrjet më serioze për ndreqjen e sistemit të kalbur të drejtësisë, u përkthyen nga opozita si kapje e gjyqësorit dhe e organit të akuzës. Zhurma e krijuar në skenën politike fragmentarizoi edhe publikun në bësues dhe mosbesues të produktit të ardhshëm të Reformës.

Nisja e procesit të vettingut në mars 2018, procesi që do të pastrojë sistemin nga gjyqtarët dhe prokurorët e korruptuar thithi vëmendje maksimale. Por vendim pas vendimi të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit kam perceptuar disa standarde të mbajtura në përjashtimin apo mbajtjen e emrave të caktuar në sistem. Bindjen për disa standarde në vendimarrjen e KPK-së e ndajnë nën zë edhe prokurorë apo gjyqtarë të sistemit.

Dyshimi për ekzistencën e një “liste” me të “preferuar ose jo” u reflektua edhe në druajten e aktorëve të sistemit, të cilët, për të shmangur kalimin në vetting me përparësi, shfaqën interes jo të lartë në kandidimin për anëtarësim në Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe atë të Prokurorisë. Disa përfaqësues u bënë pjesë e këtyre këshillave pa garë, ose në garë minimale. Nga ana tjetër, procesi i rivlerësimit nxori jashtë funksioni Gjykatën Kushtetuese dhe Gjykatën e Lartë duke kolapsuar sistemin.

Është pikërisht kjo klimë ajo që e bën të paragjykuar procesin dhe po ashtu  minon një nga qëllimet thelbësore të Reformës, kthimin e besimit të publikut tek drejtësia.

Shpresa mbetet krijimi i një praktike unifikuese, të paktën nga Kolegji i Posaçëm i Apelimit.


Etiketa: , , , ,

Pas