Kryesore

Nga dhjamosja, 8 llojet e kancereve që po pësojnë rritje

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 09:38 - 15/02/19 |
mapo.al

Sipas studimit në disa raste mbipesha mund të jetë shkaku kryesor i zhvillimit të këtyre tetë lloj kanceresh, ku me të prekurit, ndryshe nga sa mendohej, rezultojnë të jenë të rinjtë


Kanceri është një shqetësim shëndetësor gjithnjë i pranishëm, sidomos me kalimin e moshës. Studimet e fundit po evidentojnë se rastet po rriten më së shumti veçanërisht te moshat e reja. Një studim i fundit i publikuar nga revista prestigjioze mjekësore “The Lancet”, zhvilluar nga Shoqata Amerikane e Kancerit, e cila analizoi  për 20 vjet të dhënat mbi diagnozën e kancerit në të rriturit e moshave 25-84 vjeç, rezultoi një rritje e habitshme në normat e kancerit te njerëzit midis moshës 25 dhe 49 vjeç, veçanërisht në llojet që lidhen me mbipeshën.Studimi


Nga 12 llojet e kancerit e studiuar të lidhura me obezitetin, gjashtë lloje treguan shifrën më të madhe në numër për të rinjtë amerikanë. Këto kancere janë kanceri kolorektal, endometrial, fshikëz e tëmthit, veshkave, pankreasit dhe kancer i qelizave të plazmës të shumëfishtë, janë ndër llojet e kancereve që shfaqen zakonisht te pacientët në moshën 60 ose 70 vjeç.  Amerikanët e moshës 25-29 vjeç kishin rritjen më të madhe në kancerin e veshkave, me një rritje mesatare vjetore prej 6.23%, ndërsa personat e moshës 30-34 vjeç kishin rritjen më të madhe të kancer i qelizave të plazmës të shumëfishtë, në 2.21%. Incidenca në të rriturit e rinj rritet edhe për dy kanceret që nuk janë të lidhura me obezitetin: kancer gastrointestinal dhe leucemi.

Çfarë po e shkakton këtë rritje?

Ndërsa studimi nuk u përqendrua në shkaqet specifike të rritjes së këtyre normave të kancerit, hipoteza se trendet mund të ndikohen nga rritja e numrit të amerikanëve mbipeshë dhe obezë.  Sipas të dhënave, midis viteve 1999 dhe 2016, prevalenca e obezitetit në SHBA u rrit nga 13.9% në 18.5% te fëmijët dhe adoleshentët dhe nga 30.5% në 39.6% në mesin e të rriturve. Kjo është e rëndësishme sepse hulumtimet kanë treguar se mbipesha ose obeziteti mund të rrisin rrezikun për kanceret e caktuara. Një studim i veçantë i vitit 2018 zbuloi se pesha e tepërt e trupit mund të ketë llogaritur deri në 60% të të gjitha kancereve endometriale, 36% të kancerit të fshikëzës së tëmthit, 33% të kancerit të veshkave, 17% të kancerit pankreatik dhe 11% të është një kancer i qelizave të plazmës, të shumta që ndodhën në 2014 . Sa i përket kancerit gastrointestinal dhe leukemisë, studiuesit supozojnë se rritja e sëmundjeve autoimune, përdorimi i antibiotikëve dhe ekspozimi ndaj kancerogjenëve mjedisorë mund të jetë fajtor.

Kur duhet të shqetësoheni?

Ndërsa jo të gjithë kanceret mund të parandalohen, kujdesi parandalues ​​mund të ndihmojë. Alarmi kryesor i këtij studimi mund të jetë të jesh vigjilent për shëndetin dhe peshën tuaj, pasi kanceret që lidhen me mbipeshën treguan rritjet më të rëndësishme. Autorët e studimit nxisin mjekët që të vazhdojnë të monitorojnë peshën e pacientëve të tyre dhe t’i këshillojnë ata rreth rreziqeve në shëndet të mbipeshës dhe të obezitetit, duke promovuar aktivitetin fizik dhe ndryshimet në dietë. Ju keni dëgjuar më parë, por ia vlen të përsërisni: Mbajtja e një peshë të shëndetshme, të hahet një dietë ushqyese dhe të bëni stërvitje të rregullt janë faktorë të rëndësishëm për parandalimin e kancerit – pavarësisht moshës suaj.

Burimi: The Sun


Etiketa: , , ,

CLOSE
CLOSE
Pas