Aktualitet

Përballja Rama-Meta për kompetencat, Kushtetuesja merr vendimin: Bashkëpunoni


Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 17:11 - 25/05/21 |
mapo.al

Gjykata Kushtetuese ka dhënë sot vendimin lidhur me përplasjen Qeveri-Presidencë, për zgjidhjen e mosmarrëveshjes dhe kompetencat për dekretimin e ministrave. Kryeministri Edi Rama iu drejtua kësaj gjykate pasi presidenti Ilir Meta refuzoi të dekretojë ministrin e Jashtëm, Gent Cakaj, i cili pasonte në këtë detyrë Ditmir Bushatin.


Gjykata Kushtetuese ka pranuar pjesërisht kërkesën e Ramës, ndërsa thekson se palët, Kryeministri, Presidenti dhe Kuvendi duhet të bashkëpunojnë për emërimin apo shkarkimin e ministrave, duke njohur kështu edhe rolin e kreut të shtetit sa i takon ndryshimeve në kabinetin qeveritar.


Sipas Kushtetueses, “në procedurën e emërimit dhe shkarkimit të ministrit, Kryeministri, Presidenti dhe Kuvendi, udhëhiqen nga parimi i luajalitetit kushtetues dhe atij të ndarjes dhe balancimit të pushteteve”.“Kompetenca për emërimin dhe shkarkimin e ministrit ndahet ndërmjet tre organeve të mësipërme. Procesi i emërimit të ministrit duhet të garantoje përmbushjen e kritereve dhe cilësive kushtetuese për këtë funksion. Vlerësimi dhe verifikimi i kandidatit për ministër, bëhet nga të tre organet e përfshira në proces, secili sipas rolit dhe kompetencave të tij kushtetuese, brenda afateve kushtetuese, në përputhje me arsyetimin e këtij vendimi”, thuhet në vendimin e Gjykatës Kushtetuese.Vendimi i Kushtetueses
Gjykata Kushtetuese e Republikës së Shqipërisë, mori në shqyrtim në seancën plenare të datës 18.05.2021, çështjen me kërkues Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, me objekt: “Zgjidhja e mosmarrëveshjes së kompetencave ndërmjet Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë dhe Presidentit të Republikës së Shqipërisë. Interpretimi i nenit 98, pika 1 të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë”.

Në përfundim të shqyrtimit, Gjykata Kushtetuese, njëzëri,

VENDOSI:
– Pranimin e pjesshëm të kërkesës.
– Pushimin e gjykimit për kërkimin mbi zgjidhjen e mosmarrëveshjes së kompetencës, ndërmjet Kryeministrit dhe Presidentit të Republikës së Shqipërisë.
– Interpretimin përfundimtar të nenit 98 të Kushtetutës, për sa vijon:
– Në procedurën e emërimit dhe shkarkimit të ministrit, Kryeministri, Presidenti dhe Kuvendi, udhëhiqen nga parimi i luajalitetit kushtetues dhe atij të ndarjes dhe balancimit të pushteteve.
– Kompetenca për emërimin dhe shkarkimin e ministrit ndahet ndërmjet tre organeve të mësipërme.
– Procesi i emërimit të ministrit duhet të garantoje përmbushjen e kritereve dhe cilësive kushtetuese për këtë funksion.
– Vlerësimi dhe verifikimi i kandidatit për ministër, bëhet nga të tre organet e përfshira në proces, secili sipas rolit dhe kompetencave të tij kushtetuese, brenda afateve kushtetuese, në përputhje me arsyetimin e këtij vendimi.

Vendimi përfundimtar do të shpallet i arsyetuar brenda afateve ligjore të parashikuara nga ligji nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, i ndryshuar.

1


Etiketa: , , ,

Pas