Politika

PS propozon ZAZ sipas ndarjes së re territoriale

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 09:01 - 10/01/15 |
mapo.al

votuesSocialistët kanë hartuar ndryshimet në Kodin Zgjedhor, që bëjnë rregullimet sipas hartës së re territoriale. ZAZ, mbi bazë njësie vendore. Propozohen të jenë 89 ZAZ, më e madhja në Fier, më e vogla ajo e Pusnecit


 


Ndarja e re territoriale ka imponuar dhe një ripërcaktim të Zonave të Administrimit Zgjedhor, si niveli i dytë i administrimit të zgjedhjeve. Për shkak se me ndarjen e re ka humbur koncepti i rrethit mbi të cilin ishte mbështetur ndarja e ZAZ-ve të mëparshme, mazhoranca e majtë ka përgatitur një sërë ndryshimesh ligjore në Kodin Zgjedhor, ku më së shumti merret pikërisht me këtë problem.


Tashmë sipas këtyre ndryshimeve, ZAZ nuk do organizohen më mbi bazë rrethi, por mbi bazë njësie vendore. Më konkretisht propozohet që juridiksioni territorial i ZAZ-ve si rregull të jetë i njëjtë me territorin administrativ të bashkive. Ndërkohë që bashkitë që kanë më shumë se 80 000 mijë shtetas me të drejtë vote, ndahen nga KQZ-ja në më shumë sesa një Zonë të Administrimit Zgjedhor.


Ndërkohë që për Bashkinë e Tiranës, secila nga njësitë bashkiake përbën zonë administrimi zgjedhor më vete. Zonat e Administrimit Zgjedhor miratohen nga KQZ-ja jo më vonë se 9 muaj para përfundimit të mandatit të Kuvendit, mbi bazën e numrit të shtetasve me të drejtë vote në datën e fundit të periudhës zgjedhore për caktimin e zgjedhjeve, sipas të dhënave të Drejtorisë së Përgjithshme të Gjendjes Civile.

Ndërkohë që KQZ-ja, jo më vonë se 5 muaj para datës së zgjedhjeve, mund të ndryshojë kufijtë e ZAZ-së. Klauzolë kjo që do të thotë se KQZ-ja nuk mund t’i ndryshojë më ZAZ për vendoret e radhës pas datës 21 janar. Çka në fakt e bën të pazbatueshëm këto ndryshime për këto zgjedhje, kur dihet që këto ndryshime që propozohen nuk janë miratuar ende, ndërkohë që edhe nëse miratohen nga Kuvendi në fillim të këtij sesioni, duan thuajse së paku edhe një muaj tjetër që të hyjnë në fuqi.

Ndaj këto ndryshime ose nuk do mund të zbatohen, ose në të kundërt do zbatohen në shkelje të afateve që ato vetë përcaktojnë. Por miratimi i këtyre ndryshimeve edhe në bazë të marrëveshjes së arritur në fund të sesionit të shkuar mes shumicës dhe opozitës nuk do mund të miratohen pa pëlqimin e kësaj të fundit. Pëlqim që opozita duket se nuk është e gatshme ta japë përsa kohë që nuk pranon të zhvillohen zgjedhje me këtë hartë zgjedhore. Për shkak të këtyre përcaktimeve të reja që bëhen në këto ndryshime në Kod, kandidatët për kryetar bashkie dhe listat për këshillin vendor të njësive të qeverisjes vendore, territori i të cilave nuk mbulohet nga një KZAZ e vetme, do regjistrohen në KQZ.

Ndërkohë që edhe tabelat e rezultateve dhe kandidatin fitues për këto njësi që përbëhen nga më shumë se një ZAZ do ta shpallë KQZ. Po ashtu propozohet që jo më vonë se 60 ditë para datës së zgjedhjeve, prefekti i qarkut i paraqet KQZ-së listën e plotë të objekteve brenda territorit të qarkut, që përmbushin kushtet e parashikuara në ligj. Ndërsa në dispozitat kalimtare propozohet që përgjegjësitë dhe detyrat në procesin e administrimit zgjedhor të parashikuara nga Kodi Zgjedhor për organet e qeverisjes vendore, për zgjedhjet vendore të vitit 2015 do të kryhen nga po të njëjtat organe vendore të zgjedhura sipas ndarjes administrativo-territoriale të vjetër.

Kjo gjithashtu mund të sjellë pengesa të tjera për zhvillimin e zgjedhjeve, pasi krerët aktualë të njësive vendore nuk janë të interesuar të bashkëpunojnë në këtë proces, aq më shumë që një pjesë e mirë e tyre e kanë kundërshtuar ndarjen e re territoriale në KQZ duke kërkuar referendume. Për këtë arsye ata mund të kthehen në një pengesë në përgatitjen e zgjedhjeve. Megjithatë, socialistët në amendamentet e paraqitura duket se e kanë marrë parasysh këtë faktor, pasi parashikojnë që në rastin kur krerët nuk përmbushin këto detyrime, atëherë detyrat i merr përsipër t’i bëjë KQZ-ja.

Bashkangjitur këtij projektligji është edhe aneksi me ndarjen e re të ZAZ-ve në të gjithë vendin, të cilat propozohen sërish të jenë 89, por duke ndryshuar numërtimin sipas njësive vendore. Kështu, bashkia Tiranë do ketë tashmë 13 ZAZ, ku 11 prej tyre do jenë për secilën minibashki. Ndërkohë që ZAZ-ja më e madhe do jetë në Fier me 78 mijë zgjedhës, ndërsa ajo më e vogla do jetë në Pusnec me vetëm 4 mijë zgjedhës.

 

Ndarja e ZAZ sipas projektligjit të ri

ZAZ   Bashkia                    Zgjedhës

1         Malësi e Madhe     41031

2         Shkodër                 64422

3         Shkodër                 29724

4         Shkodër                 29472

5         Shkodër                 28820

6         Vau i Dejës           35883

7         Pukë                      12406

8         Fushë-Arëz          9022

9        Tropojë                  20763

10      Has                         14503

11      Kukës                    41806

12      Lezhë                    78620

13      Mirditë               27707

14      Kurbin                   52880

15      Mat                        28692

16      Klos                       15098

17      Bulqizë                 28352

18      Dibër                    55089

19      Krujë                    57257

20      Durrës                  64474

21      Durrës                  52239

22      Durrës                  54643

23      Durrës                  52014

24      Shijak                    32738

25      Vorë                     26007

26      Kamëz                 58211

27      Kamëz                 27517

28      Tiranë                  42689

29      Tiranë                  38227

30      Njesi 1                  39511

31      Njësia 2                61305

32      Njësia 3                34896

33      Njësia 4               48438

34      Njësia 5               65435

35      Njësia 6               49700

36      Njësia 7               54308

37      Njësia 8               32564

38      Njësia 9               46954

39      Njësia 10             24014

40      Njësia 11             47810

41      Kavajë                57922

42      Rrogozhinë        29560

43      Peqin                   28179

44      Belsh              23460

45      Cërrik              33912

46      Elbasan          57180

47      Elbasan          33872

48      Elbasan          31508

49      Elbasan          31300

50      Gramsh          26607

51      Librazhd        31656

52      Prrenjas         23484

53      Lushnjë         54749

54      Lushnjë         42467

55      Divjakë        39406

56      Fier               71490

57      Fier               78684

58      Patos             32600

59      Roskovec      23096

60      Mallakastër  31214

61     Ura Vajgurore 28689

62     Kuçovë       42449

63     Berat           76050

64     Poliçan      13846

65     Skrapar       14751

66     Pogradec        68003

67     Maliq             47607

68     Pustec            4238

69     Devoll            32794

70     Korçë          33223

71     Korçë          71435

72     Kolonjë         15987

73     Përmet          16223

74     Këlcyrë        9556

75     Memaliaj       16601

76     Tepelenë       12556

77     Gjirokastër    41632

78     Libohovë       5694

79     Dropull           19777

80     Vlorë              42007

81     Vlorë              33854

82    Vlorë               37376

83    Vlorë               35380

84    Selenicë          26554

85    Himarë            21789

86    Delvinë           14674

87   Sarandë            42023

88   Finiq                  28805

89   Konispol          10707

Gjithsej në total 3271885 zgjedhësPas