Aktualitet

Raporti i BE për drogërat: Ballkani rruga kryesore e heroinësBëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 13:49 - 23/09/20 |
mapo.al

COVID-19 ka prekur shumë aspekte të jetës në Evropë, dhe përdorimi i drogës nuk është kursyer nga ndikimi i pandemisë.


Raporti më i fundit i Bashkimit Evropian për drogën tregon se izolimi i ka bërë më krijues trafikantët me mënyrën si ata furnizojnë përdoruesit, ndërsa të varurit kanë pasur vështirësi në marrjen e trajtimeve.


Problemi i kokainës në Evropë po përkeqësohet, me një sasi rekord prej 180 tonësh të kapura në 2018. 78% e të cilës erdhi nga vetëm tre vende: Belgjika, Spanja dhe Holanda. Raporti tregon një rritje në pastërtinë e kokainës, duke vendosur përdoruesit në rrezik. Dërgesa të mëdha me drogë po kapen në portet e BE-së, por kjo tregon një infiltrim të grupeve kriminale të organizuara te rrugët e transportit.“Aty ku ka drogë, shpesh ka edhe armë, krim dhe vrasje. Aty ku ka trafikantë droge, ka edhe krim të organizuar. 5 mijë grupe të krimit të organizuar janë aktive në Evropë. Më shumë se 1/3 merren me drogë. Tregtia e drogës mbështet krimin e organizuar me 30 miliardë euro në vit. Tregtia e jashtëligjshme e drogës është tregu më i madh kriminal në Bashkimin Evropian“, tha Ylva Johansson, komisionere për Çështjet e Brendshme.


“Duhet të jemi të kujdesshëm me çfarë ndodh në muajt në vijim. Të gjithë presin një rënie të thellë ekonomike që mund të rrisë cenueshmërinë e disa grupeve të popullatës që janë vulnerabël. Gjithashtu ka rrezik për shkak të situatës. Mund të kemi përfshirjen e më shumë njerëzve në aktivitete të lidhura drejtpërdrejt ose jo me drogën”, shprehet, Alexis Goosdeel, EMCDDA.


Policia dhe njësitë e trajtimit të drogës përqark Evropës duhet t’i marrin seriozisht këto paralajmërime, ndërsa punojnë për të zvogëluar rrezikun që drogat ilegale kanë si mbi sigurinë, ashtu edhe mbi shëndetin.

Vitin e kaluar policia kapi 181 ton kokainë, në 110,000 aksione – më shumë se kurrë më parë. Sasia e heroinës së kapur është gati dyfishuar. Evropa është gjithashtu gjithnjë e më shumë një prodhuese e drogave sintetike, si MDMA. Në tërësi: ky raport tregon se drogat e paligjshme mbeten një kërcënim për shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve të BE-së. Ndonjëherë njerëzit më pyesin: pse doni të luftoni trafikimin e drogës kaq keq? Çfarë rëndësie ka, nëse njerëzit bëjnë disa droga? Unë do t’ju tregoj pse ka rëndësi.

Droga nuk është vetëm një kërcënim i sigurisë por edhe një kërcënim shëndetësor. Mijëra evropianë vdesin nga mbidozimet çdo vit. Mbi një milion marrin trajtim për abuzimin e substancave. Ku ka drogë, shpesh ka edhe armë, krim të dhunshëm dhe vrasje.” – shtoi komisionerja. Sipas Ylva Johansson, me 30 miliardë euro në vit, tregtia e paligjshme e drogës është tregu më i madh kriminal në Bashkimin Evropian.

Raporti i Drogave EMCDDA 2020

Gjetjet kryesore:

Në vitin 2018, sasia e rrëshirës (resin) së kanabisit e sekuestruar në Bashkimin Evropian u rrit në 668 ton nga 468 ton në 2017. Sasia e kokainës së kapur në Bashkimin Evropian arriti nivelet më të larta të regjistruara ndonjëherë në 2018, duke arritur në 181 ton (138 ton në 2017). Në 2018 sasia e heroinës së kapur në Bashkimin Evropian u rrit në 9.7 ton, nga 5.2 ton në 2017, kryesisht për shkak të konfiskimeve të mëdha individuale të bëra në portin e Anversës.

I – Konfiskimet e kanabisit: sasia e rrëshirës së kanabisit rritet, sasia e hashashit luhatet

– Në vitet e fundit, tendenca në vëllimin e konfiskimeve ka qenë në rritje. Pas një rënieje në 2015, sasia e kanabisit bimor të sekuestruar ka qenë luhatur në shumë vende.

– Rritja e përgjithshme midis 2016 dhe 2017, kryesisht për shkak të rritjeve të raportuara në Greqi, Spanjë dhe në veçanti në Itali, nuk u mbështet në 2018.

– Sidoqoftë, një numër vendesh që zakonisht kapnin sasi të vogla të kanabisit bimor treguan rritje të konsiderueshme në 2018. Një shembull është Belgjika, ku sasia e kapur prej 17.3 tonë ishte 18 herë më shumë se ajo në vitin e kaluar.

Konfiskimet 339,000 në BE + 2 dhe 318,000 vetëm në BE

Sasia 702 tonë në BE + 2 668 ton vetëm në BE

II – Konfiskimet e kokainës arrijnë nivele rekord

– Në 2018 numri i konfiskimeve të kokainës dhe sasia e sekuestruar në Bashkimin Evropian arriti nivelet më të larta të regjistruara ndonjëherë, me më shumë se 110 000 konfiskime të kokainës të raportuara, që arrinin në 181 ton.

– Sasia e kokainës së kapur tejkaloi rekordin e mëparshëm, nga 2017, me më shumë se 42 tonë (shih Figurën 6).

– Belgjika (53 tonë), Spanja (48 ton) dhe Hollanda (40 tonë) së bashku përbënin 78% të sasisë së përgjithshme të sekuestruar në BE-së në 2018, por sasi të mëdha u raportuan gjithashtu nga Franca (16.3 ton), Portugalia (5.5 ton) dhe Italia (3.6 tonë).

-… pastërtia e kokainës ka qenë në një trend rritës gjatë dekadës së kaluar dhe në 2018 arriti një nivel 44% më të lartë se viti indeksues i vitit 2008. Gjatë së njëjtës periudhë, çmimi me pakicë i kokainës ka mbetur i qëndrueshëm. Të konsideruara së bashku me të dhënat e konfiskimit, këta tregues sugjerojnë se disponueshmëria e kokainës në Evropë është në një nivel të paparë.

Konfiskimet 116.000 në BE + 2 dhe 110.000 vetëm në BE

Sasia 182.4 tonë në BE + 2 dhe 180.8 ton vetëm në BE

III – Sasia e heroinës së kapur brenda Bashkimit Evropian dyfishohet

– Heroina hyn në Evropë përgjatë katër rrugëve kryesore të trafikimit, nga të cilat rruga Ballkanike konsiderohet si më e rëndësishmja.

– Që atëherë, konfiskimet në Bashkimin Evropian janë stabilizuar kryesisht, me 37 000 konfiskime të raportuara në 2017 dhe 2018. Sidoqoftë, sasia e kapur në Bashkimin Evropian në 2018 u rrit në 9.7 ton, nga 5.2 ton në 2017, kryesisht për shkak të konfiskime të mëdha individuale të bëra në portin e Anversës (Belgjikë)

Konfiskimet 56.000 në BE + 2 (36.000) vetëm në BE

Sasia 28.3 ton në BE + 2 (9.7 ton vetëm në BE)


Etiketa: , , , ,

Pas