Mapo Format

Roli i arsimit të lartë është rivendosja e vlerave universale

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 09:18 - 28/01/19 |
mapo.al

Konkurrenca mes universiteteve dhe midis vendeve do të jetë gjithnjë e më shumë mbi kapitalin njerëzor


Në 70-vjetorin e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, përgjegjësja për arsimin në UNESCO, Stefania Giannini, argumentoi se arsimi i lartë është një “e drejtë themelore e njeriut”


Arsimi i lartë ka një rol kyç në luftën kundër përhapjes së populizmit dhe nacionalizmit, si dhe përballimin e sfidave globale si varfëria dhe ndryshimet klimatike, duke rivendosur vlerat universale të dinjitetit njerëzor dhe vlerën e shkencës dhe kërkimit shkencor, tha përgjegjësja për arsimin në UNESCO, Stefania Giannini, javën e shkuar.


Konkurrenca mes universiteteve dhe midis vendeve do të jetë gjithnjë e më shumë mbi kapitalin njerëzor, paralajmëroi ajo. Vendet që janë në gjendje të tërheqin njerëz të talentuar dhe shumë të kualifikuar dhe t’u japin mundësi të përmirësojnë kompetencat e tyre do të jenë më konkurruese.


Por të njëjtat vende do të ndërtojnë edhe shoqëri më gjithëpërfshirëse “sepse një sistem i fortë i arsimit të lartë, në nivel kombëtar, mund të ndihmojë në zvogëlimin e tensioneve sociale, në ndihmë të njerëzve për tolerancë dhe njohjen më të mirë të kulturave, feve dhe gjuhëve të ndryshme”.

UNESCO, si organizata kryesore e Kombeve të Bashkuara, si dhe organizata kryesore ndërkombëtare e dedikuar për arsimin, shkencën dhe kulturën, mund të jetë duke luftuar në një kontekst të vështirë të rritjes së kundërshtimit ndaj multilateralizmit dhe globalizimit, por misioni i tij, për të ndërtuar paqen ‘në mendjen e njerëzve’, ende ka shumë për të ofruar botën, u tha gazetarëve në Londër, veçanërisht në kontekstin aktual.

Ajo tha se globalizimi, megjithëse iu kishte mundësuar njerëzve të jetonin, mësonin dhe punonin në vende të ndryshme, është shndërruar në fjalë negative për shumë njerëz të zakonshëm që hasnin sfida si rezultat i tij.

“Ndoshta tani është koha për t’u kthyer në një perspektivë universale bazuar në dinjitetin njerëzor, respektin, tolerancën, shkëmbimin e njohurive të kulturave dhe feve. Ky është një dimension ku arsimi dhe veçanërisht arsimi i lartë mund të luajnë një rol vendimtar”.

Ajo foli në 70-vjetorin e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, në një fjalim para një audience të gjerë në të cilin argumentoi se arsimi i lartë është një “e drejtë themelore e njeriut” dhe, më shumë se kurrë, arsimi është “infrastruktura kryesore për të ndërtuar një zhvillim të qëndrueshëm dhe shoqëri të qëndrueshme” dhe duhet të kontribuojë për “shoqërinë në tërësi”.

Arsimi i lartë ka një rol të frontit për të luajtur në të kuptuarit dhe gjetjen e zgjidhjeve për sfidat që prekin të gjitha vendet, duke përfshirë edhe në dimensionet e tyre etike.

“Institucionet e arsimit të lartë janë jetike për avancimin e zhvillimit gjithëpërfshirës kombëtar dhe rajonal, për formimin e shoqërive më fleksibile dhe gjithëpërfshirëse. Ata janë të lidhur ngushtë me formimin e pëlhurës ekonomike, shoqërore dhe mjedisore të botës sonë”.

Giannini, e cila është rektori i dytë femër në historinë e Italisë, udhëheqës i Universitetit për të Huajt e Perugias, i orientuar drejt studimit, nga të huajt, të gjuhës dhe kulturës italiane – dhe ishte ministrja e Arsimit të Italisë midis 2014 dhe 2016, foli në Londër në një ngjarje që shënjonte 21-vjetorin e Agjencisë së Sigurimit të Cilësisë në Mbretërinë e Bashkuar për Arsimin e Lartë.

Ajo tha se bota po përjeton një revolucion të vazhdueshëm në arsimin e lartë që UNESCO, si e vetmja agjenci e Kombeve të Bashkuara me një mandat në këtë fushë, ka përgjegjësinë për të udhëhequr me të gjithë partnerët e saj, drejt përfshirjes, rëndësisë dhe përsosmërisë për të gjithë studentët.

Sigurimi i cilësisë është çelësi i mbijetesës

“Është një revolucion që pasqyron globalizimin e përshpejtuar, ndërrime demografike dhe hapa kuantikë në teknologji që transformojnë thellësisht mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe mësojmë, madje edhe duke hedhur poshtë kufijtë e asaj që do të thotë të jesh njerëzor”.

“Unë do të argumentoja se sigurimi i cilësisë është bashkësubstancial me mbijetesën e një universiteti dhe përgjegjësinë tonë ndaj gjeneratave të nxënësve”.

Ajo tha se, megjithëse kishte një traditë të përsosmërisë në disa nga universitetet më të vjetra, sfida e çdo universiteti sot është të ofrojë programe të cilësisë së lartë që i plotësojnë pritjet e studentëve, t’i frymëzojnë ata për të qenë krijues, mendjehapur dhe inovativë, mendimtarë me ambicie dhe njohuri për të marrë sfidat komplekse dhe të ndërvarura të kohës sonë.

“Ne duhet të ndërtojmë sisteme gjithëpërfshirëse, të arritshme dhe të hapura të ekselencës të tilla që të japin një kontribut”.

Ajo vuri në dukje dy zhvillime të rëndësishme që po ndryshojnë ose sfidojnë rolin e universiteteve.

Së pari, për herë të parë një agjendë universale, e miratuar nga të gjitha shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara në vitin 2015, njeh rolin e arsimit të lartë për të adresuar çështjet kritike të shekullit të 21-të dhe sfidat.

Agjenda 2030 – e përbërë nga 17 Objektiva të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) – ofron një kornizë të gjerë për zhvillimin e kurrikulave të mësimit në arsimin e lartë dhe hulumtimeve të orientuara drejt luftimit të varfërisë, pabarazive dhe urisë, përmirësimit të shëndetit, arritjes së arsimit universal, mbrojtjes së planetit tonë dhe formimit të qyteteve më të qëndrueshme, komunitetet dhe shoqëritë.
Thirrje për qasje shumëdisiplinore

“Këto sfida janë të ndërlidhura dhe kërkojnë një qasje multidisiplinare – universitetet kanë një trashëgimi me njohuri të unifikuar që ne kemi nevojë për të zhvilluar edhe më tej.

“Asgjë nuk do të realizohet pa arsim cilësor – në të gjitha nivelet”.

Një objektiv i qëllimit arsimor – SDG4 – i referohet në veçanti sigurimit të “aksesit të barabartë për të gjitha gratë dhe burrat në arsim të përballueshëm dhe cilësor teknik, profesional dhe të lartë, duke përfshirë universitetin”.

Arritja e këtij objektivi paraqet sfida të mëdha përballë zhvillimit të dytë, i cili është peizazhi i ndryshimit që po evoluon në një normë gjithnjë në rritje dhe të paparashikueshme, tha ajo.

Ky ndryshim përfshin tre trende. Së pari, një kërkesë për arsimin e lartë që po rritet pothuajse në çdo pjesë të botës dhe nxitet nga tendenca demografike. Rreth 221 milionë studentë janë të regjistruar në arsimin e lartë në mbarë botën sot – një shifër që arriti në 143 milionë në vitin 2006 dhe vetëm 68 milionë në vitin 1991.

Kjo është një rritje eksponenciale – regjistrimi në Amerikën Latine dhe në Karaibe u rrit nga 22% në 2000 në 50% sot, në Europë dhe Amerikë Veriore nga 55% në 76%, në Azinë Lindore dhe Juglindore nga 15% në 46% dhe në Afrikë, ndërsa ende shumë më poshtë mesatares globale prej 37%, nga 4% në 8%, tha ajo.

Një tendencë e dytë është rritja e mobilitetit të hulumtimit, studentëve dhe stafit universitar. Në vitin 2017, rreth 4.6 milionë studentë dolën jashtë vendit për të studiuar – të barabartë me një në çdo 40 studentë në nivel global. Ky numër parashikohet të dyfishohet në më shumë se tetë milionë deri në vitin 2025.

“Evropa mbetet destinacioni kryesor për studentët e nivelit të lartë të regjistruar jashtë vendit të tyre të origjinës, duke mbajtur rreth 50% të totalit, ndjekur nga Amerika e Veriut, me 20%”.

Shpërthimi në numrat e ofruesve

Trendi i tretë i rëndësishëm është diversifikimi i komunitetit akademik global dhe një shpërthim në numrat dhe llojet e ofruesve të arsimit të lartë, modalitetet e ofrimit dhe të programeve dhe certifikatave, duke përfshirë tani ‘Bachelor Bachelor’ dhe ‘Micro Master’.

Teknologjia ka sjellë zgjedhje por edhe korrupsionin në formën e eseve dhe shkallëve që minojnë reputacionin e sektorit, tha Giannini.

Këto sfida kërkojnë dialog dhe bashkëpunim global dhe UNESCO e sheh misionin e saj kryesor të jetë një angazhim për zhvillimin e politikave dhe praktikave të arsimit të lartë në mbarë botën duke vendosur norma dhe duke ofruar platforma për dialog dhe shkëmbim të ekspertizës.

Këto platforma përfshijnë pesë Konventat Rajonale të UNESCO-s për njohjen e kualifikimeve të arsimit të lartë, për rajonin e Afrikës, shtetet arabe, Azinë e Paqësorit, Europën dhe Amerikën e Veriut, si dhe për Amerikën Latine dhe Karaibet.

Ata synojnë të promovojnë “bashkëpunimin në vend të konkurrencës”, përfshirjen, transparencën dhe besimin – këta janë faktorë kyçë për të ndërtuar një kuadër global të sigurimit të cilësisë, tha ajo.

Projekti më ambicioz

Projekti më ambicioz i UNESCO-s në punën e tij gjatë viteve të fundit është hartimi i një Konvente Globale mbi Njohjen e Kualifikimeve të Arsimit të Lartë, me qëllim miratimin e saj në Konferencën e Përgjithshme të 40-të të UNESCO-s, – organizmi më i lartë drejtues i organizatës – në nëntor 2019.

“Kjo do të jetë një arritje e re në arsimin e lartë dhe një mundësi për të dhënë një ‘pasaportë të njohurive’ për studentët tanë”, -tha Giannini.

“Së bashku këto marrëveshje detyruese formale përfaqësojnë një hap të rëndësishëm në nxitjen e besimit global. Ata kanë si qëllim të përmirësojnë jo vetëm lëvizjen akademike dhe profesionale, por gjithashtu të rrisin bashkëpunimin ndërkombëtar në arsimin e lartë”.

Giannini tha se së bashku me përfshirjen, sigurimi i cilësisë është çelësi i sistemeve solide të arsimit të lartë në mbarë botën. Por shumë vende në zhvillim nuk kanë agjenci kombëtare të sigurimit të cilësisë, duke rrezikuar sistemet e tyre të arsimit të lartë që janë nën presion për t’u zgjeruar.

“Merrni rastin e Afrikës: në vitin 2050, rreth 2.4 miliard njerëz do të jetojnë në Afrikë, nga një miliard sot, me pasoja të drejtpërdrejta për regjistrimin e studentëve në arsimin e lartë, që pritet të rritet me 50% të studentëve të moshës kolektive deri në vitin 2063.

“Kjo do të detyrojë universitetet ekzistuese të zhvillojnë programet e tyre, institucionet e reja për të hapur programe dhe mënyrat e reja të shpërndarjes për t’u përhapur në mënyrë që arsimi i lartë të jetë i arritshëm për më shumë studentë. Shkalla në të cilën institucionet i përshtatin programet e tyre drejt zhvillimit të qëndrueshëm të rajonit do të jenë kritike për të siguruar që të diplomuarit janë të përgatitur për të marrë të ardhmen e saj”.

UNESCO po punon me 10 vende afrikane për të ndihmuar në krijimin e këtyre mekanizmave.

Po punon gjithashtu me OECD për të rinovuar udhëzimet për ofrimin e cilësisë në ofrimin e shërbimeve të arsimit të lartë ndërkufitar.

‘Sistemet e cilësisë së lartë janë gjithëpërfshirëse’

Në fjalimin e saj, Giannini tha se sistemet me cilësi të lartë janë sisteme gjithëpërfshirëse. Ndërsa kërkesa për arsimin terciar zgjerohet, duhet të hartohen më shumë politika për të eliminuar barrierat e shumta me të cilat ballafaqohen grupet e caktuara dhe për të lehtësuar pjesëmarrjen e tyre.

Këto politika duhet t’u kushtojnë vëmendje të veçantë atyre nxënësve që, duke patur arritje akademike, vuajnë nga diskriminimet strukturore që i lënë ato jashtë nivelit të arsimit terciar.

Ajo theksoi se duhet bërë më shumë për të inkurajuar pjesëmarrjen e grave në disiplinat shkencore.

Dhe ajo theksoi se përfshirja e refugjatëve, emigrantëve dhe personave të zhvendosur në arsimin e lartë është “veçanërisht urgjente në klimën e tanishme, jo vetëm në Europë, por në rajone të tjera të botës. Kjo është çështje e të drejtave të njeriut, e dinjitetit njerëzor, e respektit dhe e tolerancës”.

UNESCO muajin e kaluar filloi Raportin e tij të Monitorimit të Edukimit Global, i cili këtë vit fokusohet në refugjatët, zhvendosjen dhe migracionin.

Raporti paralajmëron për nevojën e marrëveshjeve brenda vendeve që njohin kualifikimet që emigrantët sjellin me ta, për të shmangur humbjen e potencialit të tyre.

Aktualisht, më pak se një e katërta e emigrantëve në nivel global mbulohen nga një marrëveshje ndërkombëtare njohjeje.

Raporti zbulon shkallën në të cilën kjo mbetje është e mundshme: vetëm 30% e atyre me diploma terciare të fituara jashtë Europës dhe Amerikës së Veriut punojnë në profesione me aftësi të larta. Më pak se 15% kanë raportuar se niveli i tyre i arsimit përputhet me punën e tyre, krahasuar me gati 75% të vendasve.

Vitin e kaluar, miratimi i një Rekomandimi të Konventës së Lisbonës mbi Njohjen e Kualifikimeve për Refugjatët bëri një thirrje të qartë për sistemet e arsimit të lartë për të vendosur procedura që njohin talentet individuale, përvojën dhe të mësuarit paraprak – si formal ashtu edhe joformal – për qasje në studime të mëtejshme nivele më të larta, edhe në mungesë të dokumenteve zyrtare.

“Kjo nuk është vetëm një çështje teknike për vërtetimin e diplomave, por një thirrje për të ndryshuar se si shoqatat i shohin emigrantët dhe refugjatët dhe vlerësojnë talentet e tyre si një kontribut në shoqëri”, tha ajo.

Konkurrenca dhe bashkëpunimi

Giannini tha se fokusi në kuadrin e arsimit të lartë tani janë “konkurrenca dhe bashkëpunimi”. Ajo tha se konkurrenca në rritje në nivel ndërkombëtar është e nevojshme, universiteteve u kërkohet të demonstrojnë se niveli i tyre i kërkimit është më i lartë se institucionet e tjera, kështu që ata janë gjithnjë e më shumë në gjendje të tërheqin profesorët, studiuesit dhe studentët më të mirë.

Por në të njëjtën kohë “është vetëm për shkak të bashkëpunimit midis aktorëve kryesorë të zinxhirit të njohurive, që ne të mund të ndërtojmë një shoqëri reale përfshirëse dhe të gjejmë përgjigjet e duhura për sfidat e mëdha me të cilat ballafaqohemi tani”, siç janë ndryshimet klimatike.

Ajo tha se një prej trashëgimive që Europa do të lërë në infrastrukturë – siç tregohet nga programi hulumtues i Bashkimit Europian Horizon 2020 – për shembull – është demonstrimi se universitetet mund të ndërtojnë laboratorët e njohurive ku mund të gjendet një përqendrim dhe grumbullim i kompetencave të ndryshimit dhe të përqendrohen së bashku çështje shumë specifike.

Ajo tha se është një përgjegjësi e madhe të trajtohen sfidat globale, por pranoi se ekziston një problem që rrjedh nga mungesa e baraspeshës midis Veriut dhe Jugut, duke pasur parasysh se aty ku ka konkurrencë, universitetet më të forta do të vazhdojnë të tërheqin talentin e lartë dhe duke pasur parasysh se brenda zhvillimit vende, pa bursa, është vetëm elita që mund të përballojë të studiojë në ato institucione të larta jashtë vendit.

“Kjo është arsyeja pse ne duhet të punojmë në një dimension shumë ambicioz dhe universal dhe mendoj se kemi mjetet. Kjo është arsyeja pse UNESCO është vendi i duhur për të bërë diçka të tillë”.


Etiketa: , ,

Pas