Shtatë pyetjet që çmontojnë aferën Milot-Fier

Kryeministri Edi Rama dhe ministrja e Infrastrukturës Belinda Balluku shpallën garën 1.2 miliard euro për ndërtimin e rrugës Milot-Fier duke e cilësuar materializimin e projektit si një sukses të paprecedent të qeverisë shqiptare.

Por përtej vetëlavdërimit të qeverisë, çelja e garës së koncesionit ngre natyrshëm disa pyetje.1-Kush e ka bërë studimin e fizibilitetit ekonomik të rruges, kompania private apo konsulenti i pavarur?
2-Nëse studimin e ka bërë konsulenti i pavarur, cili është ai dhe si është përzgjedhur?
3-Kush janë personat e Komitetit të Vleresimit Strategjik, që kanë diktuar projektin dhe studimin e fizibilitetit?
4-A po respektohen standardet e rrugës sipas miratimit që ka bërë Western Balkans Investment Framework dhe që ka miratuar ARRSH për këtë projekt?
5-Sa parashikohet kosto e shpronësimeve dhe kush e paguan atë?
6- Si mundet një rrugë e kategorisë B vetëm 115 kilometër e gjatë, pjesa më e madhe e të cilës është e ndërtuar sakaq, të kushtojë 1.2 miliard euro?
7- Sa është shifra reale e detyrimeve kontingjente që merr përsiper buxheti për rrugën?

Këto janë pyetjet të cilave kreu i qeverisë dhe ministrja e Infrastrukturës duhet t’u kishin dhënë përgjigje sot kur shpallën garën. Por ata nuk i japin dot këtë përgjigje dhe arsyeja është e thjeshtë.

Studimin e fizibilitetit për Milot-Fier e ka bërë kompania që do të ndërtojë rrugën. Ajo është grekja Terna S.A. Kjo e bën koncesionin praktikisht një propozim me ofertë të pakërkuar. Rrjedhimisht koncesioni është i paligjshëm sepse ligji shqiptar i ndalon ofertat e pakërkuara në infrastrukturë.

Pra, nuk ka konsulent të pavarur për fizibilitetin ekonomik. Nuk ka Komitet Strategjik që ka vlerësuar projektin. Gjithçka është bërë nga vetë kompania greke.

Përtej kësaj, propozimi ka ulur standardin e rrugës në kategorinë B dhe ka fryrë koston në 1.2 miliard euro. Mbi koston e fryrë është përcaktuar tarifa rekord e kalimit 7.5 euro për 100 kilometër.

Këto janë pyetjet që kërkojnë përgjigje tani, por në vijim do të ketë të tjera. Sepse një vepër 1.2 miliard euro, që nis me devijime të mëdha ligjore ngre shumë pyetje.


Fatal error: Uncaught ___C_0: (E_ERROR) Trying to access array offset on value of type bool in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config:252 Stack trace: #0 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(13): ___C_5->_errorHandler(2, 'Trying to acces...', '/home/gazetamap...', 13) #1 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_demo_style() #2 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(74): JNews\Module\Block\Block_9_View->get_image_size() #3 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(63): JNews\Module\Block\Block_9_View->build_column(Array, 'jeg_col_2o3') #4 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/Block_9_View.php(47): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_column(Array, 'jeg_col_2o3') #5 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/Block/BlockViewAbstract.php(17): JNews\Module\Block\Block_9_View->render_output(Array, 'jeg_col_2o3') #6 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Module/ModuleViewAbstract.php(165): JNews\Module\Block\BlockViewAbstract->render_module(Array, 'jeg_col_2o3') #7 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(1265): JNews\Module\ModuleViewAbstract->build_module(Array) #8 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/class/Single/SinglePost.php(205): JNews\Single\SinglePost->related_post(false) #9 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(307): JNews\Single\SinglePost->related_post_hook('') #10 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #11 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/plugin.php(474): WP_Hook->do_action(Array) #12 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/fragment/post/single-post-1.php(66): do_action('jnews_single_po...') #13 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(772): require('/home/gazetamap...') #14 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template.php(716): load_template('/home/gazetamap...', false, Array) #15 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/general-template.php(204): locate_template(Array, true, false, Array) #16 /home/gazetamapo/public_html/wp-content/themes/mapo/single.php(16): get_template_part('fragment/post/s...') #17 /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/gazetamap...') #18 /home/gazetamapo/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/gazetamap...') #19 /home/gazetamapo/public_html/index.php(17): require('/home/gazetamap...') #20 {main} thrown in /home/gazetamapo/public_html/wp-includes/js/tinymce/skins/wordpress/images/formatting.config on line 252