Shalqiri është ndër frutat e preferuar në stinën e verës. Nëse mendoni se shalqiri vetëm ju shkakton fryrje barku, atëherë është koha të mendoni më mirë. Shalqinjtë e lëngshëm janë të pasur me shumë vlera ushqyese dhe i kanë vlerat më të larta nutricionale për kalori, në veçanti në këtë stinë ë nxehtë.
Përveç se janë të shijshëm, shalqinjtë përmbajnë sasi të shëndetshme të vitaminës A, B6, C, fibrave, antioksidantëve dhe kaliumit. Madje, shalqiri është burimi më i mirë i L-citrulinës.
Këta nutrientë funksionojnë në mënyrë të përsosur dhe e forcojnë imunitetin, njëkohësisht i lehtësojnë simptomat e diabetit, astmës, osteoartritit dhe artritit reumatoid.
Këto janë disa prej përfitimeve shëndetësore që sjell konsumimi i shalqirit:
– Vret bakteret e rrezikshme dhe i pastron veshkat
– Farat e shalqirit e lehtësojnë eliminimin e gurëve në veshkave
– Konsumimi i rregullt i shalqirit ul shtypjen e gjakut dhe e stimulon qarkullimin e tij
– Vitamina C në shalqinj e parandalon forcimin e artereve
– Përmbajtja e ujit dhe fibrave ndihmon në kapsllëk
– Konsumimi i rregullt i shalqirit po ashtu e parandalon kancerin në prostatë
– Kaliumi dhe magnezi që janë prezent në shalqi i lehtësojnë dhimbjet e muskujve
– Shalqiri eliminon amoniakun nga mëlçia dhe pastron tërë trupin.