Aktualitet

Vetaktualizimi si lëvizje e brendshme drejt vetëpërmbushjes
Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 17:56 - 21/09/20 |
Nga Dr. Brunilda Hoxhaj

Vetaktualizimi gjithashtu është përshkruar si procesi psikologjik që synon në maksimum përdorimin e aftësive dhe burimeve të një personi. Ky proces mund të ndryshojë nga një person tek tjetri.


Me fjalë të tjera, vetaktualizimi në përgjithësi mund të mendohet si realizim i plotë i potencialit krijues, intelektual dhe shoqëror përmes një lëvizje të brendshme (kundrejt shpërblimeve të jashtme si paraja, statusi ose fuqia).


Njerëzit e vetërealizuar janë ata që përmbushen dhe bëjnë gjithçka janë të aftë. I referohet dëshirës së personit për vetëpërmbushje, tendencës që ai të aktualizohet në atë që është potencialisht i aftë.


Si të ndjekim vetaktualizimin (5 hapa)


 1. Hapi 1: Njihu me pikat e tua kryesore. …
 2. Hapi 2: Mëso si të qëndrosh në qendrën tende. …
 3. Hapi 3: Krijo një vizion personal për personin që po bëhesh. …
 4. Hapi 4: Përgatit një plan bazë të zhvillimit personal. …
 5. Hapi 5: Ec në rrugën tënde drejt vetëzotërimit.

Në përgjithësi, njerëzit e vetaktualizuar:


 • Jetojne në mënyrë të pavarur. Ata nuk e strukturojnë jetën e tyre rreth mendimeve të të tjerëve. Ata mund të mos duken të lëkundur nga reagimet sociale. Ata gjithashtu kanë një vlerësim për vetminë dhe jo gjithmonë kanë nevojë për shoqëri.
 • Kane një sens për realitetin dhe të vërtetën. Mund të duken me këmbë në tokë dhe e kanë më të lehtë për të zbuluar falsitetin nga njerëzit e tjerë.
 • Janë komode me të panjohurën. Ata nuk e kanë mendjen të dinë se çfarë mban e ardhmja.
 • Kanë dhembshuri, mirësi dhe pranim. Kjo vlen si për veten e tyre, ashtu edhe për të tjerët.
 • Kane një sens humori me natyrë të mirë. Ata mund të qeshin vetë kur bëjnë gabime dhe i ndihmojnë të tjerët të shohin humorin në situata sfiduese.
 • Shijojnë miqësi domethënëse. Kanë tendencë të ndërtojnë marrdhënie afatgjata me disa njerëz në vend të miqësive të rastësishme me shumë njerëz.
 • Kane një sens spontaniteti. Ata jetojnë më natyrshëm, sesa në një mënyrë të ngurtë dhe nuk kanë frikë të ndjekin atë që ndodh në moment, në vend që t’i përmbahen rutinës.
 • Janë krijues. Kreativiteti nuk i referohet thjesht aftësive artistike. Disa njerëz të vetërealizuar mund të kenë nevojë për të parë problemet në mënyra të reja ose duke menduar përgjatë linjave të ndryshme nga njerëzit e tjerë. Ata thjesht mund të kenë mungesë frenimi, një karakteristikë tjetër e një natyre spontane.
 • Shijojnë përvojat kulmore. Një përvojë kulmore përshkruan një moment euforie, çudie dhe gëzimi, i cili shpesh karakterizohet nga një miks ndjenjash të lidhur me universin. Ata nuk janë domosdoshmërisht shpirtëror, sidoqoftë.
 • Përqendrohen te gjëra më të mëdha se ata. Kanë tendencë të shohin pamjen e madhe në vend që të marrin në konsideratë vetëm jetën e tyre, mund t’i kushtojnë jetën e tyre një misioni, shkaku ose qëllimi më të thellë.
 • Ndalojnë dhe nuhatin trëndafilat. Ata vlerësojnë çdo moment pozitiv ose të gëzueshëm – një agim, puthje të një partneri, të qeshurën e një fëmijë – sikur të ishte i pari, pa marrë parasysh sa herë e kanë përjetuar.
 • Kanë një sens drejtësie. Ata kanë dhembshuri dhe kujdes për të gjithë njerëzit dhe punojnë për të parandaluar akte padrejtësie ose sjellje joetike.
 • Zotërojnë “ndjenjë sociale”. Kjo fjalë, e krijuar nga Alfred Adler, përshkruan një interes dhe shqetësim për mirëqenien e përgjithshme të njerëzve të tjerë.

Nëse e gjithë kjo duket e paarritshme, mba mend se vetaktualizimi është një proces, jo një mbishkrim. Nuk ka asnjë pikë të vetme ku “duhet” të përfundoni një udhëtim.

Si të punojmë drejt saj
Vetaktualizimi është një qëllim i admirueshëm për të punuar drejt. Nëse e jeton jetën tende me qëllim dhe vërtetësi dhe tregon shqetësim për të tjerët, ti je drejtuar në rrugën e duhur.

Këto këshilla mund të shërbejnë si udhëzues shtesë gjatë rrugës suaj për t’u vetaktualizuar.

Pranimi i praktikës
Mësimi për të pranuar atë që vjen – siç vjen – mund të të ndihmojë të arrish vetaktualizimin.Kjo mund të nënkuptojë se duhet të punosh me situata pasi ato rezultojnë – siç është një ditë me shi, kur planifikon një ngjarje në natyrë – në vend që të dëshirosh që gjërat të kishin ndodhur në një mënyrë tjetër.

Mund të nënkuptojë gjithashtu të pranosh të panjohurat në jetën tende. Ose, ndoshta kjo do të thotë që të përpiqesh të shmangësh të menduarit dëshirues dhe t’i shikosh gjërat në mënyra më realiste.

Pranimi gjithashtu i referohet përvojës njerëzore. Nuk është gjithmonë e lehtë të pëlqesh njerëzit që sillen në mënyra të padrejta ose problematike. Sidoqoftë, ti akoma mund të tregosh dhembshuri duke pranuar që të gjithë kanë rrethanat dhe këndvështrimet e veta.

Mos harro: Të pranosh dikë nuk do të thotë që duhet të kalosh kohën tënde me të.

Jeto spontanisht
Për të jetuar me spontanitet, provo të shijosh çdo moment ashtu si vjen, pa provuar të shqetësohesh për atë që duhet të bësh. Mund të duket e lehtë dhe e sigurt t’i përmbahesh vetëm asaj që di, por  merr shtysë (brenda arsyes/vetes ) dhe ji i hapur për të provuar gjëra të reja.

Spontaniteti mund të jetë aq i thjeshtë sa të marrësh një rrugë të ndryshme në shtëpi ose të provosh një ushqim që nuk e kishe konsideruar kurrë më parë. Zemra jote mund të jetë një udhëzues i shkëlqyeshëm, kështu që kushtojini vëmendje çdo instikti të ndjesive që ndjen.

Ji rehat nën shoqerinë e vetes tënde
Marrëdhëniet e tua me miqtë, familjen dhe partnerët romantikë luajnë një rol të rëndësishëm në jetën tende. Por është po aq e rëndësishme për të ushqyer marrëdhënien tënde me veten.

Pothuajse të gjithë përfitojnë kur caktojmë “kohë per veten”. Disa njerëz mund të kenë nevojë më shumë ose më pak se të tjerët. Se si e kaloni këtë kohë mund të ketë më pak rëndësi se sa përfitimi që keni nga ajo.

Njerëzit e vetaktualizuar zakonisht ndjehen të qetë dhe në paqe më vete, kështu që syno të lidhesh me veten.

Vlerëso gjërat e vogla në jetë
Kjo tingëllon si klishe, por është një hap kryesor për vetaktualizimin. Merr kohë për të vlerësuar aspektet e jetës tënde të përditshme që shpesh injorohen në rutinën ditore.

Mendoni për gjëra të tilla si:

 • Një vakt i shijshëm
 • Përkëdhelje nga kafsha juaj shtepiake
 • Moti i mirë
 • Një punë që ju pëlqen

Jeto në mënyrë autentike
Kjo frazë përdoret shumë, por çfarë do të thotë me të vërtetë? Të jetosh në mënyrë autentike përfshin të nderosh të vërtetën tënde dhe të shmangësh gjëra të tilla si pandershmëria, manipulimi ose mohim i nevojave të tua.Kjo mund të nënkuptojë të shqetësohesh më pak për atë që njerëzit e tjerë mendojnë për ty.

Në vend që të jetosh sipas asaj që njerëzit e tjerë thonë ose sugjerojnë se duhet të bësh, ti ndiq pasqyrën e fituar nga përvoja personale dhe jeto sipas udhëzimit të zemrës tënde.

Qëndro gjithashtu i ndershëm me veten tënde për nevojat dhe dëshirat e tua. Respekto të drejtat dhe nevojat e të tjerëve, natyrisht, por puno për të arritur qëllimet e tua aq sa mundesh. Puno për të maksimizuar potencialin tënd, jo të dikujt tjetër.

Zhvillodhembshuri
Njerëzit e vetaktualizuar kanë ndjenjë të thellë për krijesat e tjera të gjalla. Dhembshuria e tyre shtrihet përtej rrethit të tyre të ngushtë shoqëror dhe atyre që ata njohin në jetën e tyre të përditshme për njerëzimin dhe botën në tërësi.

Dhembshuria vjen më lehtë tek disa njerëz sesa të tjerët.

Nëse përpiqesh të kuptosh dhe të bashkëlidhesh me njerëz që janë shumë të ndryshëm nga ty, përpiqu të mësosh më shumë për njerëz që kanë përvoja të ndryshme të jetës përmes leximit të librave ose duke parë media të tjera të prodhuara nga njerëz me një kultur tjetër.

Po kërkon më shumë mënyra për të ndërtuar dhembshurinë? Provo:

 • Ji vullnetar në organizata bamirësie ose projekte me interes njerëzor
 • Eksploruar mënyra për të përmirësuar komunitetin tënd
 • Planifiko ndërmarrjen e hapave për të bërë përmirësime në jetën tënde

Bisedoni me një Këshillues psiko-social

Këshillimi mund të të ndihmojë të ndërmarresh hapa drejt  qëllimeve të tua, dhe vetaktualizimi nuk është përjashtim. Plus, nuk duhet tëpresësh të përballesh me një problem të shëndetit mendor për të kërkuar këshillim. Nëse dëshiron të zhvillosh dhembshuri, spontanitet dhe origjinalitet,  janë arsye plotësisht të pranueshme për të kërkuar këshillim psiko-social.

Nëse dëshiron të gërmosh pak më thellë në tema shpirtërore ose ekzistenciale, mendo të hulumtosh qasje më të specializuara si terapi transpersonale ose terapi ekzistenciale.

Gjërat për tu mbajtur në mend

Angazhimi në procesin e vetaktualizimit mund të kërkoj kohë. Mundohu të mos fokusoheshshumë për të bërë të gjitha gjërat “e duhura”.

Për atë që ia vlen, Maslow besonte se vetaktualizimi i vërtetë ishte mjaft i rrallë.

Plus, sfidat e së kaluarës ose rrethanat e jetës aktuale mund t’i bëjnë gjërat më të vështira si rritja, vetëreflektimi dhe origjinaliteti.

Më në fund, dije që edhe njerëzit më të vetërealizuar kanë ende hapësirë ​​për tu rritur.

“Rritja nuk përfundon kurrë derisa udhëtimi i jetës të jetë i plotë”, thotë Egel. Arritja e një pike të vetaktualizimit duhet të ruhet, ashtu si duhet të mirëmbahet një nivel i aftësive të pikut nga zakonet dhe sjelljet e shëndetshme dhe të qëndrueshme.


Etiketa:

Pas