Aktualitet

Zgjedhjet në Iran, përpjekjet e dëshpëruara për të mbuluar bojkotin zgjedhor


Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 17:50 - 18/06/21 |
Shahriar Kia

Raportet nga Organizata Popullore Muxhahedine e Iranit (PMOI / MEK) nga mijëra qendra votimi në Teheran dhe qytete të ndryshme anembanë Iranit tregojnë një bojkot të gjerë të zgjedhjeve të rreme nga njerëzit.


Sipas raporteve të marra nga ora 10 e mëngjesit, shumë qendra votimi janë plotësisht bosh ose me pak votues. Vendvotimet raportuese janë: në Teheran, në Shkollën Kharazmi, Sheshin Ferdowsi dhe Qendrën Arsimore Razi; në stacionet Tabriz, Taleghani dhe Nesfe Rah: në Karaj, stacionet Shkolla Sadoughi dhe Shkolla Gholami; në Isfahan, qendrat e votimit në xhaminë Al-Mahdi, xhaminë Sahib al-Zaman dhe Shkollën e Mesme Saed; në Mehrshahr, qendrat e votimit në xhaminë Sahib al-Zaman dhe xhaminë Jame Hussein Abad; në Garmsar, stacionet e Bankës Melli, Bank Refah Kargaran dhe Shkollës së Mesme Razavi; në Bandar Gaz, qendra e votimit Pylltarisë.


Raportet nga Teherani dhe qytete të ndryshme nëpër Iran deri në orën 12:00 me kohën lokale tregojnë një bojkot të paparë të zgjedhjeve të rreme që po ndodhin sot në vend.Zyrtarët e regjimit kanë përdorur mashtrime të ndryshme për të menaxhuar madhësitë artificiale të turmave në qendrat e votimit. Për shembull, në Mashhad, ata po shpërndajnë ushqim falas në Shenjtëroren fetare të Imam Reza për të filmuar linjat si linja votimi. Në Falakeh Aab në Mashhad, ata shpërndajnë ushqim falas për të mbledhur të varfërit për të filmuar turmën dhe e paraqesin atë si votues të rreshtuar në qendrat e votimit.Në Karaj, sipas një vëzhguesi, ata po ofrojnë 300,000 tumanë (monedhë vendase) për secilën votë. Në periferinë Shahriar të Teheranit, ata shpërndajnë stilolapsa, maska dhe xhel duarsh falas në Xhaminë e Madhe për të tërhequr njerëzit në qendrën e votimit atje.Sipas raporteve nga brenda regjimit, zyrtarët e zgjedhjeve janë urdhëruar të mos zbulojnë statistikat e pjesëmarrjes në votime në qendrat e tyre të votimit dhe nëse janë të detyruar të përmendin shifra, ata duhet të shumëzojnë shifrën aktuale me dhjetë dhe të shpallin atë.

Ata gjithashtu kanë marrë udhëzime për t’u mbrojtur nga fletëvotimet e pavlefshme që tregojnë protestën e publikut për të votuar dhe për të shkruar fletëvotime që nuk janë të plota për një nga kandidatët emri i të cilit është më i afërt me atë që është shkruar në fletëvotim.

Në një direktivë tjetër për punonjësit e zgjedhjeve, ata janë udhëzuar të shpenzojnë çdo shumë fondesh të nevojshme për të bërë propagandë për të tërhequr votuesit në qendrat e votimit dhe të mos shqetësohen për buxhetin pasi nuk ka kufizim buxhetor.

Zyrtarët e zgjedhjeve janë udhëzuar gjithashtu që të mos lejojnë asnjë filmim të votës nga askush përveç gazetarëve të akredituar nga regjimi. Edhe zyrtarëve të zgjedhjeve u ndalohet filmimi në vendvotimet ku ata punojnë. Sipas raporteve nga Teherani, Kermanshah dhe disa qytete të tjerë, anëtarët e publikut që u përpoqën të filmonin vendet e votimit u arrestuan.

Në një hap tjetër që synon lehtësimin e votave të shumëfishta nga agjentët e regjimit, është theksuar se nuk kërkohet asnjë kartë identiteti kombëtare për të votuar dhe votuesve u lejohet të përmendin numrin e tyre të identitetit kombëtar. Zyrtarëve u është thënë të mos nxitojnë. Pasja e një certifikate lindjeje ose karte identiteti kombëtar është ndër kushtet e shpallura zyrtarisht për votim.

1


Etiketa:

Pas